1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: 3. nükleerin moderatörlüğünü Türk mühendisler yapacak

Yıldız: 3. nükleerin moderatörlüğünü Türk mühendisler yapacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de kurulacak 3. nükleer santralin yerinin henüz tespit edilmediğini belirterek...

Yıldız: 3. nükleerin moderatörlüğünü Türk mühendisler yapacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de kurulacak 3. nükleer santralin yerinin henüz tespit edilmediğini belirterek "2. nükleer santrali yapacak olan Japonya'ya bu görevi verdik, 4-5 alternatif yerde bunları çalışacaklar" dedi.

Moskova’da nükleer mühendislik eğitimi alacak öğrencileri Bakanlıkta kabul eden Yıldız, Rusya ile yapılan nükleer güç santralleri anlaşması çerçevesinde bu yıl eğitime gidecek öğrencilerle Rusya'daki eğitim hakkında fikir alışverişi yapacaklarını ifade etti.

3. NÜKLEER SANTRAL’İN MODERATÖRLÜĞÜNÜ TÜRK MÜHENDİSLER YAPACAK

Bakan Yıldız 2. Ve 3. Nükleer santraller ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

"Türkiye 3. nükleer santrali sizinle beraber, yetişmiş olan mühendislerle beraber gerçekleştirecek. Bu çok önemli bir şey. Rusya ile Mersin'de Japonya ile Sinop'ta inşallah bunu başlatmış oluyoruz. 3. nükleer santralin yeri henüz tespit edilmiş değil. 2. nükleer santrali yapacak olan Japonya'ya bu görevi verdik, 4-5 alternatif yer de bunları çalışacaklar. O santralin ana moderatörlüğünü Türk mühendisleriyle beraber yapmayı düşünüyoruz. 2 tane nükleer santralin inşası sırasında yaklaşık 18 milyar dolarlık işi yine buradaki hizmetlerle karşılamış olacağız. Bu yalnızca bir elektrik üretimi değil sanayide de bir lig atlama olacak. Bunu hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız."

ÖĞRENCİLER 7 YIL EĞİTİM ALACAK

Öğrencilerin Rusya'da 1 yıllık dil ve lisans eğitiminden sonra 2 yıl da staj olmak üzere toplam 7 yıllık bir eğitim alacağını belirten Yıldız, "Yeni bir modelle bu sistemi destekleyeceğiz, Şu anda üniversitelerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Bir yıllık dil eğitimi, 2 yıllık lisans eğitiminin bir parçası Türkiye'de olmak kaydıyla bundan sonra 3. sınıftan başlayacak tarzda Rusya'ya gidilecek. Şu anda Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin bu konuyla alakalı hazırlıklarını tamamladığını belirledik. Yıldız Teknik, İstanbul Teknik ve Antalya (Akdeniz) Üniversitesi'nin bu konuda taleplerinin olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Yıldız, Rusya'da eğitim gören öğrencilerin sayısını 600'e çıkaracaklarını belirterek, öğrencilerin eğitim ve stajlarını tamamladıktan sonra Akkuyu'daki nükleer santralde bir çok görevde Türk mühendisleri olarak yer alacaklarını bildirdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler