1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız, benzinde 3 kuruş daha indirim bekliyor

Yıldız, benzinde 3 kuruş daha indirim bekliyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarında EPDK'nın uyarısıyla yapılan indirimi yeterli bulmadı. Bakan,...

Yıldız, benzinde 3 kuruş daha indirim bekliyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarında EPDK'nın uyarısıyla yapılan indirimi yeterli bulmadı. Bakan, yeni indirim bekliyor. 

Bakan Yıldız, Cibuti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Yakup Mahmut ile bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

TAVAN FİYAT HER ZAMAN UYGULANMAZ

EPDK'nın akaryakıt fiyatlarına ilişkin uyarısının ardından yapılan 4 kuruluşluk indirimin yeterli olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Yıldız, akaryakıtta gerekli görülmesi halinde tavan fiyat uygulamasına gidilebildiğini hatırlattı, ancak bu argümanın her zaman kullanılamayacağını ifade etti.

ÜÇ KURUŞ DAHA İNDİRİM BEKLİYOR

Daha önce, dağıtım şirketlerinin bu tür hassasiyetlere dikkat edeceğine umduğunu söylediğini anımsatan Yıldız, "Cenova’daki İtalya ve Akdeniz pazarlarıyla alakalı makasın o anda 42 kuruşla ile 35 kuruş yani aslında 7 kuruş olduğunu söylemem lazım. Bu farkın bir kısmını kapattılar. Bundan sonraki hamleleri de yine dağıtım şirketleri yapacaklardır diye inanıyorum" şeklinde konuştu.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK

Bakan Taner Yıldız, akaryakıtta rafineri (TÜPRAŞ) çıkış fiyatlarında bir indirimin söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

"Bu bir zincir. Biliyorsunuz toplam fiyatın oluşmasında vergi, ham petrol fiyatı, rafineri, dağıtıcı ve bayii zinciri var. Bu zincirin tamamında aldıkları paylar belli. Bu açıdan rafineri, kamu, dağıtıcılar ve bayilerin kendi üzerine düşecekleri yapacaklarına inanıyorum."

AKARYAKITTA VERGİ PAYI DÜŞTÜ

7-8 yıl kadar önce akaryakıt içerisindeki vergi oranının yüzde 71-72'lerde olduğunu belirten Yıldız, bu payın şu anda yüzde 60-61'ler seviyesine düştüğünü de vurguladı. Taner Yıldız, kamunun da özel sektörün de tercihlerini vatandaş lehine kullanmaya devam edeceklerine inandığını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler