1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Doğalgaz sayaçları uzaktan okunmalı

Yıldız: Doğalgaz sayaçları uzaktan okunmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tüm tüketicilerin sayaçlarının, dağıtım şirketlerine anlık bilgi akışı sağlayacak...

Yıldız: Doğalgaz sayaçları uzaktan okunmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tüm tüketicilerin sayaçlarının, dağıtım şirketlerine anlık bilgi akışı sağlayacak şekilde, uzaktan okuma sistemine uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Taner Yıldız, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu’nun, doğal gazda ön ödemeli sayaçların değiştirilip değiştirilmeyeceğine ilişkin sorusunu cevapladı. Yıldız, Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda, tüm tüketicilerin serbest tüketici olması hedefi bulunduğunu belirtti.

Taner Yıldız, serbest tüketici statüsü kapsamında tüketicilerin istedikleri tedarikçilerle alım-satım anlaşması yaparak gaz tedarik edebilmeleri için, tüm tüketicilerin sayaçlarının, dağıtım şirketlerine anlık bilgi akışı sağlayacak şekilde, dağıtım şirketinin istediği uzaktan okuma sistemine uygun hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ön ödemeli sayaçların yapı itibariyle anlık tüketimin tespitine imkan sağlayabilecek niteliği taşımadığını ifade eden Yıldız, ayrıca bu sayaçların tedarikçilerden doğalgaz satın almaya uygun ve piyasanın işleyişi ile uyumlu bir sayaç türü olmadığına dikkati çekti. 

“TÜKETİCİLER ZORLANMAYACAK”

Bakan Yıldız ayrıca şunları kaydetti:

"Dolayısıyla doğalgaz piyasasında rekabetçi bir yapının işleyişi ve tüketicilerin daha ucuz kaynaklardan doğal gaza erişiminin sağlanması için, tüm tüketicilerin serbest tüketici olması paralelinde, mekanik sayaçlarla birlikte ön ödemeli sayaçların da süreç içerisinde değiştirilerek, uzaktan okuma sistemine uygun hale getirilmesi gerekmektedir. 

Ancak tüketicilerin sayaç değişimi konusunda zorlanması gibi bir husus söz konusu değil.

Ön ödemeli sayaçların değiştirilmesi hususunda herhangi bir takvim veya tüketicileri zorlayıcı bir düzenleme bulunmadığı gibi, teknolojik gelişmeler ve dinamik piyasa yapısı çerçevesinde mekanik sayaçların da dağıtım şirketlerine anlık bilgi akışı sağlayacak şekilde değiştirilmesi söz konusudur. 

Dolayısıyla rekabetçi piyasa yapısı kendi işleyişi içerisinde, teknolojik gelişmeler paralelinde, tüketicileri sayaçlarını değiştirmeye teşvik edecektir."

Önceki ve Sonraki Haberler