1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Enerji sektöründen bağımsız bir 17 Aralık düşünemiyorum

Yıldız: Enerji sektöründen bağımsız bir 17 Aralık düşünemiyorum

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 17 Aralık’ın 10 temel gerekçesi varsa en az 2-3’ünün enerji sektörüyle alakalı...

Yıldız: Enerji sektöründen bağımsız bir 17 Aralık düşünemiyorum

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 17 Aralık’ın 10 temel gerekçesi varsa en az 2-3’ünün enerji sektörüyle alakalı olduğunu belirterek, “Enerji sektöründen bağımsız bir 17 Aralık düşünemiyorum” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız TRT Haber canlı yayınında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Yıldız, son dönemde gündemde olan dinlemelere değinerek, “Ne 17 Aralık ne de başka bir aralık, Türkiye’nin büyümesini etkilemeyecek. Türkiye cumhuriyeti hükümetini resmi olarak dinliyorsunuz. Ben görevim gereği 27 ayrı ülkede 40 ayrı seyahat yapmışım. Burada ikili görüşmeler yapıyoruz. Siz bunu neden dinliyorsunuz? 17 Aralık’ın 10 temel gerekçesi varsa en az 2-3’ü enerji sektörüyle alakalıdır. Kuzey Irak’la, Bağdat’la yaptığımız görüşmelere, İran, Akdeniz, Kıbrıs, hepsini saydığımızda bu ortaya çıkıyor. O yüzden enerji sektöründen bağımsız bir 17 Aralık düşünemiyorum. Türkiye deki siyasi istikrar Ak Parti’yle eşanlamlı hale geldi. Bu istikrarı yıkmak için Ak Parti’yi yıkmak istediler. Muhalefet de, STK‘lar da işadamları da bu istikrara borçlular. Biz kazanımlarımızı ayırt etmiyoruz. Tüm Türkiye ile paylaşıyoruz. Vatandaşımız seçimlerde doğru olanı ayırt edecektir. Buradan da güçlenerek çıkacağız” dedi.

UKRAYNA’DA YAŞANAN SİYASİ KRİZ

Türkiye’nin enerji kaynakları arasında doğalgazın vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirten Yıldız, “Bizim şu anda aldığımız doğalgaz enerji kaynaklarının yüzde 44’üne karşılık geliyor. Doğalgaz ihtiyacımızın 4’te 1’ini karşılayacak olan hat elbette bizim için önemli. Halkımızın refah seviyesinin arttığı bir dönemde 1 günlük kesinti bile farklı sonuçlara yol açabilir” dedi.

KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMLİ

Gazprom’la yapılan görüşmelerde herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Yıldız,Doğudaki Hes’lerden batıya elektrik ilettiklerini, elektrik üretiminde yağış az olduğunda da doğalgazı ön plana aldıklarını belirtti. Yıldız sözlerine şöyle devam etti: “O yüzden kaynak çeşitliliği diyoruz. 110 bin mw kurulu gücü olan ispanya’nın 40 bin mw tüketimi var. Türkiye de 65 bin mw kurulu güç 44 bin mw pik tüketim var. Bu yüzden kaynak çeşitliliğine önem veriyoruz.”

ALDIĞIMIZ DOĞALGAZIN HEPSİNİ TÜKETİYORUZ

5 ayrı ülkeden doğalgaz alındığını, her birisini aynı anda kullanıldığını belirten Yıldız, “5 yıl önce al ya da öde ile boğuşurken şimdi bütün doğalgazı tüketiyoruz. Rusya’daki batı hattı kesildiğinde Azerbaycan’dan ekleriz diye bir şey söz konusu değil. Hepsine ayrı ayrı ihtiyacımız var. Hes’lere, Res’lere, güneşe karşı duruşların bugünlerde doğru olmadığını söylememiz lazım. Çevreci örgütlere söylüyorum; Tencere tava çalmak istiyorsak bunu enerji verimliliği için, bunu yaygınlaştırmak için yapalım” dedi.

2013’TE 133 SANTRAL DEVREYE GİRDİ

“Halkımızın refah seviyesi arttıkça enerji imkanlarından daha çok yararlanıyor” diyen Bakan Yıldız,2013 yılı içinde 133 santralla 7 bin mw’lık bir kurulu gücün devreye girdiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler