1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yıldız: GES yatırımlarını 3 bin MW daha arttırmak istiyoruz

Yıldız: GES yatırımlarını 3 bin MW daha arttırmak istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güneş enerjisinde 1,7 milyar liraya karşılık gelen yatırımlar tamamlandıktan sonra...

Yıldız: GES yatırımlarını 3 bin MW daha arttırmak istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güneş enerjisinde 1,7 milyar liraya karşılık gelen yatırımlar tamamlandıktan sonra yatırımları 3 bin megavat daha arttırmak istediklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji yapılanmasında çizdiği politika ve stratejilerin en önemli parçalarından birinin yenilenebilir enerji olduğunu belirterek, güneşte 1,7 milyar liraya karşılık gelen yatırımlar tamamlandıktan sonra yatırımları 3 bin megavat daha arttırmak istediklerini söyledi.

Yıldız, 600 megavatlık güneş enerjisi projesine yaklaşık 15 kat talep geldiğini hatırlatarak, "330 megavatlık bir kısmı ihale edildi. Tabii dikkat çekici bazı noktalar vardı. Erzurum gibi megavat başına 68 bin liraya düşen rakamlar olduğu gibi Konya'da da yaklaşık 2 buçuk milyon lirayı bulan rakamlar oldu" dedi.

Güneşe yapılan yatırımların kendilerini mutlu etiğini anlatan Yıldız, "İstikrara olan güven bizi memnun ediyor ancak bir kısım RES'lerdeki gibi sonuçlarla tekrar karşılaşmamamız lazım. Ben bunu özel sektör yatırımcılarımızla da paylaşma ihtiyacı hissettim. Güneş enerjisi 1,7 milyar liraya karşılık gelecek olan bu yatırımı inşallah bu işler bittikten sonra 3 bin megavat daha arttırmak istiyoruz." diye konuştu.

Yıldız, güneş enerjisinin, ülkeye kazanç sağlaması, sanayici ve vatandaşa yüksek fiyatlı elektrik satılmaması açısından önemli olduğunu ifade ederek, "O ikisinin arasındaki dengeyi çok iyi koruyup kollamamız lazım. Biz yenilenebilir enerji kaynakları ile alakalı konuda Avrupa Birliği ortalamasının iki katı kadar üretiyoruz, HES'ler ile RES'lerle ve Jeotermal enerjinin de dahil olduğu bütün yapılarla beraber. 2023 yılı hedefimiz büyüyen Türkiye ile beraber bunu en az yüzde 33'lere yüzde 35'lere kadar çıkarmak."dedi.

GERÇEKLEŞEBİLECEK YATIRIMLARIN OLMASINA ÇALIŞIYORUZ

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEİAŞ), bu süreçleri Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüyle birlikte yürüttüğünü vurgulayan Yıldız, "Burada bir şeye dikkat çekmek isterim, biz, gelir sağlansın ve oluşsun diye bunları yapmıyoruz, TEİAŞ gelir sahibi olsun diye bunları yapmıyoruz. Gerçekleştirilebilecek yatırımların olmasına gayret ediyoruz. Şimdi bu rakamlar bizi yatırımcılarımızla beraber tekrar düşünmeye sevk ediyor. Bir megavata yaklaşık 1 milyon avro civarında yatırım yapıldığını varsayarsanız, bir o kadar da katkı payı, yani 800-900 bin avrolar civarında da katkı payı düşünürseniz, güneşin yatırımlarının amortisman sürelerini bir nevi iki katına çıkartmış oluruz." ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler