1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: İki nükleer santral gaz faturasını 7,2 milyar $ azaltacak

Yıldız: İki nükleer santral gaz faturasını 7,2 milyar $ azaltacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurulacak iki nükleer santral sayesinde Türkiye'nin yılda 7,2 milyar dolar daha az...

Yıldız: İki nükleer santral gaz faturasını 7,2 milyar $ azaltacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurulacak iki nükleer santral sayesinde Türkiye'nin yılda 7,2 milyar dolar daha az doğalgaz faturası ödeyeceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TRT Haber kanalındaki canlı yayında enerji gündemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, Japonya'nın nükleer reaktörleri kapattıktan sonra sıkıntı içinde olduğuna işaret ederek, "Japonya Fukuşima kazasından sonra nükleer santrallerini kapatıp yerine LNG ve diğer yakıt sistemlerini ekledi ve 2012'de 30 milyar Dolar artı para ödedi, 2013’te 40 milyar Dolar ödeyecekler. Biz nükleer santrali kurarak dışa bağımlılığımızı azaltacağız. Biz nükleer santralleri kurunca hidroelektrik santrallerimizi kapatmayacağız, nükleeri doğalgazın yerine ikame edeceğiz. İki nükleer santral, 7,2 milyar Dolar daha az doğalgaz almamızı sağlayacak" dedi.

RÜZGAR 500 MİLYON $ İTHALATI ÖNLEDİ

Bakan Yıldız, Türkiye'nin kurulu gücünün Avrupa'daki 14 ülkenin kurulu gücünden daha fazla olduğuna dikkati çekerek, "3 Avrupa ülkesinin toplam kurulu gücü kadar biz bir yılda enerji kurulu gücümüzü artırıyoruz. Rüzgardan elektrik üretimi yapmamış olsaydık, doğalgazda 500 milyon Dolar’lık daha fazla ithalat yapmış olacaktık. Bu Ankara'nın tüm konutlarında kullanılan rakama eşit. Bir anlamda Ankara'nın meskenlerindeki elektriği rüzgardan karşılıyoruz" dedi. 

BARBAROS HAYRETTİN EN GELİŞMİŞ 3 ARAMA GEMİSİNDEN BİRİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız ayrıca, Türkiye’deki petrol aramaları ile ilgili de şunları söyledi: "Varsa bulacağız, yoksa bulamayacağız. Karadeniz'de 5 dünya deviyle birlikte 2,5 milyar dolar harcanılan aramalarda şu ana kadar sonuç alamadık. İstanbul Boğazı'nın 65 kilometre ötesinde bir bölgede doğal gaz tespiti yaptık, bunu kamuoyuyla paylaştık. İkinci kuyuyu açıp varsa bir rezerv, onu tespit edeceğiz. Proje fizıbıl mı değil mi ona bakacağız."

TPAO'nun, arama çalışmaları için dünyanın en gelişmiş 3 arama gemisinden birini aldığını belirten Taner Yıldız, "Karadeniz’deki çalışmalarını bitirdi, Akdeniz’e indi, kendi karasularımızda Mersin’de sismik aramalarına devam ediyor. 'Petrol var ama bulunmuyor' eleştirisine katılmıyorum. Petrolün bulunmasını en fazla isteyen kişiyim. İnandığımız için çalışmalara devam ediyoruz" diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler