1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: İran doğalgazının ambargo kapsamına alınacağını sanmam

Yıldız: İran doğalgazının ambargo kapsamına alınacağını sanmam

Enerji Günlüğü - ABD'nin İran'a uygulanan yaptırımlardan muafiyet konusunda Türkiye'ye sağladığı 180 günlük sürenin 3 Aralık'ta sona ermesinin ardından...

Yıldız: İran doğalgazının ambargo kapsamına alınacağını sanmam

Enerji Günlüğü - ABD'nin İran'a uygulanan yaptırımlardan muafiyet konusunda Türkiye'ye sağladığı 180 günlük sürenin 3 Aralık'ta sona ermesinin ardından Türkiye'nin İran'dan ham petrol ve doğalgaz alım miktarında Türkiye açısından bir değişiklik beklenmiyor. Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma için Avrupa Bankası(EBRD)’nın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, muafiyetin sona ereceği 3 Aralık tarihinden sonra petrol ithalatı tutarının çok değişmeyeceğini belirtti ve petrol alımının yapıldığı ülkeleri çeşitlendirmeyi düşündüklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton 11 Haziran'da yaptığı açıklamada İran'dan petrol ithalatlarını büyük ölçüde azalttıkları için Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Malezya, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan'a mali yaptırımlar konusunda muafiyet sağlanacağını açıklamış, sonrasında ise ABD'li bir diplomat konuya açıklık getirerek, İran'dan petrol alımını büyük ölçüde azalttığı için Türkiye'ye ABD yaptırımları konusunda sağlananın bir muafiyet olmadığını bunun 180 gün ile sınırlı bir 'istisna' olduğunu belirtmişti. Türkiye'ye tanınan 180 günlük ek muafiyet 3 Aralık itibariyle sona erecek. Türkiye, yaptırımlar nedeniyle İran'dan petrol alımını yüzde 20 azaltacağını açıklamıştı. Bir sektör yetkilisinin Reuters'a verdiği bilgiye göre Türkiye'nin toplam ham petrol ithalatında İran'ın payı yüzde 25 civarında bulunuyor.
Yıldız yaptığı açıklamada, İran ile Türkiye arasındaki doğalgaz kontratının yaptırımlar kapsamına alınmayacağını düşündüğünün söyleyerek böyle bir yaptırım noktasına gelinmesini uzak gördüğünü belirtti.
Türkiye'yi doğudan batıya geçerek Şahdeniz II gazını Avrupa'ya taşıyacak TANAP doğalgaz boru hattı projesine BP, Statoil ve Total'in ortak olmasını da değerlendiren Yıldız, bu şirketlerin finans ve yapabilirlik için önemli olduğuna değindi.

Önceki ve Sonraki Haberler