1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Yıldız: K. Irak`ta 13 yeni bölgede petrol ve gaz aramaya talibiz

Yıldız: K. Irak`ta 13 yeni bölgede petrol ve gaz aramaya talibiz

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin "Turkish Energy Company" (TEC) adı altında bir şirket kurduğunu, bu şirket aracılığıyla...

Yıldız: K. Irak`ta 13 yeni bölgede petrol ve gaz aramaya talibiz

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin "Turkish Energy Company" (TEC) adı altında bir şirket kurduğunu, bu şirket aracılığıyla Kuzey Irak'ta 13 yeni bölgede petrol ve doğalgaz aramaya talip olduğunu açıkladı.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin TEC aracılığıyla, Kuzey Irak'ta 13 ayrı blokta petrol ve doğal gaz aramak için Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine başvurduğunu söyledi. TEC'in bu bloklardan 7'sinde arama iznini tek başına, diğerlerinde de ortaklı olarak yaptığını anlatan Bakan Yıldız, henüz sözleşme şartları netleşmediği için çıkarılacak petrol ve doğalgazın miktarını söylemenin mümkün olmayacağını belirtti.

TÜRKİYE’NİN ÖNERİSİNİN AYRINTILARI

Yıldız ayrıca, Türkiye'ye akan Irak petrolü konunda hem Bağdat'a, hem de Erbil'e yaptıkları önerinin ayrıntılarını da ilk kez açıkladı.

Buna göre, Irak'ın çeşitli bölgelerinden boru hatlarıyla Türkiye'ye akacak petrolün miktarının ne kadar olduğu Türkiye tarafından belirlenecek. Bu petrolün bedeli de Türkiye'de bir kamu bankasında tutulacak. Biriken para daha sonra Bağdat merkezi yönetimi ve Kuzey Irak bölgesel yönetimi tarafından, kendi belirledikleri yöntemle paylaşılacak.

GELİR PAYLAŞIMINA BAĞDAT VE ERBİL KARAR VERECEK

"Irak'tan Türkiye'ye akacak petrol, tüm Irak'ın tamamı hesabına yazılacak" diyen Yıldız, bankada bloke edilen petrol karşılığı paranın dekontunun, hem Bağdat yönetimi, hem de Kuzey Irak tarafından görüleceğini vurguladı. Bu paradan, hangi tarafın ne kadar alacağına kendilerinin karar vereceğini kaydeden Yıldız, "şimdiki oran (merkezi yönetime) yüzde 83, (Kuzey Irak'a) yüzde 17. Ama ilerde oranı değiştirmeye karar verirlerse, buna da kendileri karar verir" dedi

Yıldız, "Irak'ta paylaşım konusunda anlaşmazlık sürüyor. Bu durumda para kimse almadan birikecek mi?" sorusuna ise, "biriken para kolay paylaşılır" yanıtını verdi.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, sınırından geçen tüm petrolün miktarının da ayrıntısıyla tutulacağını belirten Yıldız, "eğer istenirse, uluslarası gözlemciler, Bağdat merkezi hükümetinden, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden temsilciler de miktarı gözlemleyebilir. Bunların tümü de, ya da sadece isteyenler de gözlemlere katılabilir" dedi. Yıldız, konunun ayrıntılarının ABD'nin Irak petrol gelirlerinin Türkiye'de toplanması konusuna nasıl baktığı sorusuna ise, "Ne onlar, ne de Irak kendi içinde bu sistemi kuramadı. Bunu görülmesi lazım" dedi.

Türkiye'nin Kuzey Irak'la yaptığı petrol sözleşmelerine Bağdat yönetiminin itirazı konusunda ise Yıldız, "19 tane ülkenin 39 tane sözleşmesini nasıl kabul ediyorlarsa, bu da onlar arasında sayılması gereken bir sözleşmedir" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler