1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Ne AB`den ne de Rusya`dan vazgeçeriz

Yıldız: Ne AB`den ne de Rusya`dan vazgeçeriz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ne AB serüveninden ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçmeyeceğini...

Yıldız: Ne AB`den ne de Rusya`dan vazgeçeriz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ne AB serüveninden ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Bakan Yıldız, TÜSİAD IEA World Energy Outlook 2014 Türkiye Raporu açıklanması toplantısında yaptığı konuşmada Rusya ile yapılan yeni doğalgaz boru hattı anlaşmasının hukuki bağlayıcılığı olmadığı ve iyi niyet anlaşması olduğunu belirterek, "Türkiye şimdi ne AB serüveninden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer." dedi.

GÜNEY AKIMIN ORTAĞI VE TARAFI TÜRKİYE DEĞİLDİR

En son Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in ziyaretiyle birlikte, Türkiye Rusya'yı mı AB'yi mi tercih edecek diye Türkiye'nin de içine alındığı bir tartışma ortamı oluşturulduğunu belirten Yıldız, "Güney Akım Projesi'nin ortağı ve tarafı olan Türkiye değildir. Çok enteresandır, dikkatlerden kaçırılan bir gerçek var. Ortakları kimlerdir, bu bir suçsa ki bizce değil, iştirak edenler kimlerdir ve her zaman savunduğumuz gibi Güney Akım aslında AB ülkelerinin orta vadede doğalgaz güvenliğinin sağlanması açısından önemli projelerden biridir. Ne kadar fizibıl olduğunu tartışacak olan Türkiye değildir." dedi.

Bir süre önce ABD ile de anlaşma imzalandığına ama bu kadar tartışma konusu olmadığına dikkat çeken Yıldız, Türkiye'nin bütün projeleri istiap edebilecek, yönetebilecek kabiliyete sahip olduğunu söyledi.

"Herhangi bir projeyi tercih etmemiz bir başkasından vazgeçeceğimizanlamına gelmiyor" diyen Yıldız, ortağı olunan 45 miyar dolarlık TANAP projesinin senkron halde hayata geçirilmesini sağlamamız gerektiğini söyledi.

DOĞALGAZSIZ NOKTA KALMAYACAK

Türkiye'nin dünyadaki enerji stratjileri ve politikaları açısından en tutarlı ülkelerden biri olmaya devam edececeğini ifade eden Yıldız, Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Anamur'a kadar elektriksiz nokta kalmadığını, doğalgazda da böyle olacağını söyledi.

28 AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülke olduğumuza dikkat çeken Yıldız, doğalgazı sanayicilere en ucuz satan ilk üç ülke arasına girdiğimizi söyledi.

Bakan Yıldız, "Türkiye'de 31 bin 800 MW kurulu güç oluştu. 2002'den sonra 37 bin MW'lik kurulu güç elde edildi. Toplam 70 bn MW'lik kurulu güçten bahsedyoruz. İlk 100 yıldakinden daha fazlasını son 12 yılda yaptık. Bu karşılıklı güvenin tesisi kadar bunun muhafaza edilmesi de önemli. Bunun birçok endişeden uzaklaştırılması lazım. İnşallah seçim öncesinde bunları da aşmış olacağız. Özel sektör yatırımcısı bir endişe duymadan bütün seçtiği doğru kalemlerle birlikte yatırımlarına devam edecek. Türkiye uluslararası diplomasiyle kazandığı başarıları yurt içindeki yatırımcılarla sürdürecek." dedi.

IRAK'A EN BÜYÜK KATKIYI VERDİK

Türkiye'nin Irak'ın bugünkü noktaya gelişine en çok katkıyı koyan ülke olduğunu belirten Yıldız, Irak'tan 40'ıncı tankerin yüklenmekte olduğunu ve 2.5 milyar dolarlık ciro oluştuğunu söyledi. Ayrıca, "Bağdat'ta konuşup konuşmadığımızın merak edildiği bir ortamda Irak Elektrik Bakanı ile birlikte başarılı bir Türk yatırımcısının Bağdat'ın güneyine kuracağı 3000 MW'lik santralle ilgili anlaşmanın imzalanmasına tanıklık ettik" dedi.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler