1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: TANAP ile adeta bir barış koridoru açıyoruz

Yıldız: TANAP ile adeta bir barış koridoru açıyoruz

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün temeli atılan TANAP projesi ile adeta bir barış koridoru açtıklarını söyledi.Azerbaycan'ın...

Yıldız: TANAP ile adeta bir barış koridoru açıyoruz

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün temeli atılan TANAP projesi ile adeta bir barış koridoru açtıklarını söyledi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen, "Asrın Anlaşması"nın 20. yılı ve Güney Kafkasya GazKoridoru'nun temel atma töreninde konuşan Bakan Yıldız, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji projelerinin sadece bölgeye değil, geniş bir coğrafyaya barış ve istikrar getirecek projeler olduğunu belirterek, “Adeta bir barış koridoru açıyoruz” dedi.

Bugün temelini atılan Güney Gaz Koridoru projesinin, sadece bir enerji veya ulaştırma projesi olmadığını belirten Yıldız, Asrın anlaşmasından bu yana Azerbaycan'la Türkiye'nin bütün çevre ülke ve bölgelere barış getirmeyi hedefleyen projeler geliştirdiğini, bu çerçevede Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi ile Kafkasya'yı Akdeniz'e, Bakü-Tiflis-Erzurum projesiyle Kafkasya'yı Anadolu’ya bağladıklarını kaydetti.

Güney Gaz Koridoru Projesi ve onun bel kemiği TANAP'la bu defa Balkanları Kafkasya'ya bağladıklarını söyleyen Yıldız, "Adeta bir 'barış koridoru' açıyoruz. Bu iki ülkenin 15 yıldır, geceli gündüzlü çalışarak ortaya koyduğu büyük bir hedefin göstergesidir. TBMM de ilgili projeleri onaylamıştır. Türkiye ve Azerbaycan'ın, ortaklarımızla işbirliği içinde gerçekleştirdiği bu projeler, sadece bölgeye değil, geniş bir coğrafyaya barış ve istikrar getirecek projelerdir. Keşke her ülke, bugün burada bulunanlar gibi, bu projelerin değerini anlayabilse ve iyi niyetle, bu çabalarımıza ortak olabilseler" dedi.

DÜNYANIN ENERJİ HARİTASI DEĞİŞTİ

Güvenlik, refah ve barışın bölünmezliğinin tartışılmaz bir olgu haline geldiği bu ortamda, karşılıklı çıkarların gözetildiği bir uluslararası işbirliği ve dayanışmanın hiç olmadığı kadar önem kazandığını vurgulayan Yıldız, son yıllarda küresel enerji görünümünde büyük çaplı değişimlerin meydana geldiğini, dünyanın enerji haritasının değiştiğini, enerji alanında yeni aktörlerin sahne aldığını, yeni teknolojilerin ortaya çıktığını söyledi.

Enerji güvenliğinin sağlanmasında Türkiye’nin pozitif tutumunu sürdüreceğini belirten Yıldız, “Bugün ise ortak hedefimiz, başta Hazar, ardından Ortadoğu doğalgaz kaynaklarının Batı’ya taşınmasına olanak sağlayacak GüneyGazKoridoru’nun kuvveden fiile geçirilmesidir. 2018’in sonunda Türkiye’ye, 2019'da ise Avrupa'ya Azeri gazını ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu koridorun bel kemiğini TANAP projesi oluşturmaktadır. TANAP projesi açısından büyük önem taşıyan bir gelişme de Şah Deniz 2 Nihai Yatırım Kararı Anlaşması’nın geçen aralık ayında Bakü’de neticelendirilmiş olmasıdır. Gelinen noktada BOTAŞ TANAP projesinde yüzde 30'luk bir paya sahip olmuş, TPAO ise gerek Şah Deniz sahasındaki gerek Güney Kafkasya Boru Hattı'ndaki hissesini 19'a çıkarmıştır. Böylelikle TPAO, söz konusu sahada BP'den sonraki ikinci büyük ortak konumunu elde etmiştir." dedi.

TEMENNİMİZ TÜRKMEN GAZININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN BATIYA ERİŞMESİ

İlk aşamada Şah Deniz sahasının beslemesinin öngörüldüğünü, daha sonraki aşamalarda ise Hazar Denizi'nin Azerbaycan sektöründe bulunan diğer sahalardan elde edilecek ve Azerbaycan üzerinden transit geçecek doğalgaz kaynaklarının da bu boru hattına yönlendirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Bakan, "Temennimiz Türkmen gazının, Rus ve Doğu pazarlarına ilaveten Batı piyasalarına da Türkiye üzerinden erişmesidir. Daha ileriki aşamalarda, farklı ilave kaynakların bu boru hattına yönlendirilmesi hususu ise ayrıca ele alınabilecektir. Diğer bir deyişle TANAP geleceğe dönük bir projedir. Salt ticari yatırım olarak değerlendirmediğimizi bilmenizi istediğimiz TANAP projesinin, Türkiye ile Azerbaycan arasında olduğu kadar Avrupa ülkeleriyle de uzun yıllara dayanacak, güçlü, sağlam ve organik ilişkiler tesis edecek bir tasarım olacağına inanıyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler