1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Ucuz petrol vatandaşa 13 milyar lira kazandırdı

Yıldız: Ucuz petrol vatandaşa 13 milyar lira kazandırdı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, düşen petrol fiyatlarının son 6 ay içerisinde vatandaşa 13 milyar lira civarında maliyet...

Yıldız: Ucuz petrol vatandaşa 13 milyar lira kazandırdı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, düşen petrol fiyatlarının son 6 ay içerisinde vatandaşa 13 milyar lira civarında maliyet azalması olarak yansıdığını söyledi.

WOW Otel’de düzenlenen 6. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda açılış konuşması yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüş ile 52 milyar dolarlık net enerji ithalatını 2012 yılında kesinleşen rakamların 2014 yılında düşüş göstereceğini belirterek, bunun yalnızca vatandaşa yansıyan yanının son altı ay içerisinde 6 milyar dolar, yani 13 milyar TL civarında olduğunu söyledi.

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili fiyat indirimlerine de değinen Yıldız, "her bir depoda ortalama 55 litrelik bir depoda, bugün itibariyle 57 liralık bir indirimle beraber, motorinde de 50 liralık bir indirimle beraber o depo doluyor. Yani o kişinin cebine 50 lira koymakla giderinin 50 lira azalması benzer şeylerdir. O yüzden vatandaşımızın, sanayicimizin uluslararası piyasadaki ham petrol fiyatlarına bağlı olarak şu anda maliyetlerinin daha da azaldığını görüyoruz. Benzindeki indirim 1 lirayı geçti geçen hafta oda 1 lira 4 kuruş, motorinde de 90 kuruşluk bir indirim." dedi.

PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN FİYATLARA YANSIMASI YANLIŞ HESAPLANIYOR

Bakan Yıldız, dünyada düşen petrol fiyatlarının Türkiye’de vatandaşa aynı oranda yansıtılmamasıyla ilgili yanlış hesaplama yapıldığını vurgulayarak, "Ham petrol fiyatlarının düşüş oranı tarzında çarpma bölme yaparsanız yanılırsınız. Bunların ürünlerinin rafineri çıkışlarıyla alakalı konuları üzerinden hesaplamak lazım. Hangi oran Akdeniz piyasasında yapılmışsa o oran yine Türkiye’de uygulanıyor yalnızca dolar paritesi dikkate alınmak kaydıyla. Çünkü biz açık pozisyonda çalışan bir ülkeyiz. Dolarla alıp TL’yle sattığımız için. Bu yüzden bu tasarrufun bu şekliyle devam ediyo olması halinde şu anda tahmin yapan bir kısım uluslararası kuruluşlar 50-60 dolar bandında bunun devam edeceğini öngörüyorlar. Ne kadar isabet ederler bundan çok fazla emin değilim.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler