1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yunanistan başkanlığındaki AB gündeminde doğalgaz var

Yunanistan başkanlığındaki AB gündeminde doğalgaz var

Enerji Günlüğü – Yunanistan’ın altı aylık AB dönem başkanlığında AB’nin ana gündemi doğal gaz olacak.Atina merkezli Güvenlik ve Savunma Analiz...

Yunanistan başkanlığındaki AB gündeminde doğalgaz var

Enerji Günlüğü – Yunanistan’ın altı aylık AB dönem başkanlığında AB’nin ana gündemi doğal gaz olacak.

Atina merkezli Güvenlik ve Savunma Analiz Enstitüsü (ISDA)ne göre, 1 Ocak’tan itibaren başlayan Yunanistan’ın altı aylık AB dönem başkanlığında yatırımlar, enerji güvenliği ve düzenlemeler kapsamında doğalgaz piyasasına özel bir yer verilecek.

Yunanistan dönem başkanlığında AB gündeminin en tepesinde doğalgaz yer alıyor.Aynı zamanda Yunanistan, 2014 yılının ikinci yarısında başkanlığı devralacak olan İtalya ile Güney Akım Koridoru konusunda ve AB 2014 yılı gündemini şekillendirme konusunda işbirliği görüşmelerini sürdürüyor.

Yunanistan Enerji Bakanı Ionnis Maniatis, Yunanistan’ın AB dönem başkanlığı sürecinde üç temel amacı olacağını belirterek, bunları iç enerji ve doğalgaz piyasasının tamamlanması, 2015 hedefi olarak bütün üye ülkelerin doğal gaz boru hattı ile birbirine bağlanması ve doğalgaz kullanımı üzerine yoğunlaşacak olan 2015 Uluslararası iklim değişikliği anlaşması çerçevesinin oluşturulması olarak sıraladı.

Daha da önemlisi, Yunan Enerji Bakanlığındaki kaynaklara göre, AB Enerji Konseyi bu konuları 4 Mart günü gündemine alacak ve böylece devlet konseyi başkanları tarafından Mart ayı ortalarında bu konuların açılması kararlaştırılacak. Hedef doğal gaz akışı ve ticareti için tek bir enerji piyasası yaratmak.

Yunanistan’ın dönem başkanlığını İtalya’ya devretmesinden önceki Haziran ayında yapılacak olan son AB Zirvesi’nde Avrupa Komisyonu ve Gazprom ikili ilişkileri etrafında dönen AB doğalgaz politikalarının Uluslararası yönleri tartışılacak. Aynı zamanda AB ve ABD arasında devam eden transatlantik serbest ticaret bölgesi görüşmeleri de ele alınacak.

Önceki ve Sonraki Haberler