1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yunanistan`ın TAP planı

Yunanistan`ın TAP planı

Enerji Günlüğü - Natural Gas Europe'un haberine göre, Yunanistan, Kavala bölgesinde stratejik bir depo kurma amacıyla  eski planı hayata geçirmek...

Yunanistan`ın TAP planı

Enerji Günlüğü - Natural Gas Europe'un haberine göre, Yunanistan, Kavala bölgesinde stratejik bir depo kurma amacıyla  eski planı hayata geçirmek istiyor.

Natural Gas Europe’un internet sitesindeki haberde, Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) geçeceği ülkelerden biri olan Yunanistan'ın, ülkenin kuzeyinde bulunan Kavala bölgesinde stratejik bir depo kurma amacıyla eski bir planı yeniden gündemine almaya çalıştığı belirtildi.

Yunan tarafındaki kaynakların henüz resmiyet kazanmayan açıklamalarına göre, gündeme gelen bu planda ayrıca Azeri gazının TAP ile taşınmaya başlayacağı 2018-2019 yılları arasında bir gaz merkezini bölgede yaratmak konusunda çalışmalar var. Buna ek olarak 1,25 milyar metreküp depolama kapasitesi bulunan bir depolama tesisinin de inşaatı gerçekleştirilecek ve bu tesis hem Yunanistan’ın acil bir durumda ihtiyacını ve hem de 2015 yılında faaliyete geçirilmesi planlanan Bulgaristan-Yunanistan Bağlayıcı hattı ile gaz alacak Bulgaristan’ın da ihtiyacını karşılayacak.

2020 yılı sonrasındaki ikinci safhada ise, uluslararası piyasalara Azeri gazını ihracını gerçekleştirilmesi için bir LNG terminalinin yapılması söz konusu. Bunun yanı sıra; Bulgaristan, Romanya ve Macaristan piyasalarına bağlantı hatları üzerinden yeniden gaz ihracı da düşünülüyor.

Bu planların TAP Konsorsiyumu’nun çoğunlukla parasal olan desteklerine dayandığı bildiriliyor. Yunan pay sahipleri ve ortakları arasında resmi olmayan görüşmelerin devam ettiği de gelen haberler arasında.

 

Önceki ve Sonraki Haberler