1. HABERLER

  2. PETROL

  3. 'Yüzyılın Anlaşması' uzatıldı

'Yüzyılın Anlaşması' uzatıldı

Enerji Günlüğü - 'Yüzyılın Anlaşması' olarak bilinen Azerbaycan'a ait Azeri-Çırak-Güneşli petrol sahasının geliştirilmesi anlaşması 2050 yılına...

'Yüzyılın Anlaşması' uzatıldı

Enerji Günlüğü - 'Yüzyılın Anlaşması' olarak bilinen Azerbaycan'a ait Azeri-Çırak-Güneşli petrol sahasının geliştirilmesi anlaşması 2050 yılına kadar uzatıldı.

Azeri kamu enerji şirketi SOCAR, BP önderliğindeki Konsorsiyum (AIOC) ile Cuma günü Azeri-Çırak-Güneşli petrol sahasının geliştirilmesi için imzaladıkları anlaşmanın devam etmesi ve uzatılması konusunda bir niyet mektubu imzaladılar. 1994 yılında 30 yıllığına imzalanan ürün paylaşım anlaşması 2050 yılına kadar uzatıldı. 

Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kısmında bulunan sahada petrol üretimi 1997 yılı Kasım ayında başladı ve bu güne kadar yaklaşık 33 milyar dolar yatırım yapılan sahadan 3 milyar varilden fazla petrol üretimi gerçekleştirildi. 

Azeri-Çırak-Güneşli yatakları, BP (yüzde 35,8), SOCAR (yüzde 11,65), Chevron (yüzde 11.3), INPEX (yüzde 11), Statoil (yüzde 8.), ExxonMobil (yüzde 8), TPAO (yüzde 6.8), ITOCHU (yüzde 4.3) ve ONGC Videsh Limited (OVL) (yüzde 2.7) şirketlerinden oluşan konsorsiyum tarafından işletiliyor.

'Yüzyılın Anlaşması' Azerbaycan için petrol endüstrisini simgeleyen son derece önemli bir anlaşma. Bakü'nün yaklaşık 100 kilometre Doğu'sunda yer alan devasa saha, Hazar Denizi'nin en büyük petrol üretim sahası durumunda. 

Önceki ve Sonraki Haberler