1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş yatırımcısı imar planından rahatsız

Güneş yatırımcısı imar planından rahatsız

Enerji Günlüğü – Güneş enerjisi yatırımcıları imar imar planına tabi olmaktan ve onay sürelerinin çok uzun sürmesinden rahatsız.SOLARTR 2014 Konferansı...

Güneş yatırımcısı imar planından rahatsız

Enerji Günlüğü – Güneş enerjisi yatırımcıları imar imar planına tabi olmaktan ve onay sürelerinin çok uzun sürmesinden rahatsız.

SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi kapsamında gerçekleştirilen Lisanssız Güneş Enerjisi Yatırımı konulu bir oturumunda güneş yatırımları önündeki engeller ele alındı.

Moderatörlüğünü TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni'nin yaptığı oturumda konuşan Halk Enerji Genel Müdürü Mustafa Atilla, güneş tesislerinin ruhsata tabi olması gerektiğini ama imar planının isteğe bağlı olması gerektiğini söyledi.

Bazı yerel yönetimlerin imar izni verdiğini, bazılarının vermediğini belirten Atilla, binlerce imar planı yapma yüküyle kamuyu boğmamak gerektiğini ifade etti.

Güneş yatırımlarının yapı niteliğinde olduğu ve imar planına tabi tutulması gerektiğinin söylendiğini belirten Atilla, bu konuda kafa karıştırıcı bazı noktalara dikkat çekti. Yasa koyucunun 1 MW sınırı koyduğunu ama bunun altındaki rakamlarda soru işaretleri olduğunu söyleyen Atilla, santraller taşınacaksa taşınma masraflarını kimin karşılayacağının da net olmadığını söyledi.

İMAR ONAY SÜRELERİ YATIRIMCIYI CAYDIRACAK DÜZEYDE

Öte yandan oturumda konuşma yapan Lisansız Elektrik Üretim Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu da imar onay sorununa değindi.

“İmar onayı en büyük sorunlardan biri” diyen Kıroğlu, onay sürecinin yaklaşık 8 aylık bir süreçle yatırımcıları vazgeçirtecek noktalara gelmeye başladığını belirtti.

Güneş santrallerinin taşınabilir sistemler olduğunu ve binaymış gibi değerlendirilmemeleri gerektiğini söyleyen Kıroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan güneş santrallerinin imar planından muaf tutulmalarını talep etti.

Önceki ve Sonraki Haberler