1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çin İtalya ekonomisine kök salıyor

Çin İtalya ekonomisine kök salıyor

Enerji Günlüğü - İtalya, ticari ilişkilerini gittikçe güçlendirdiği Çin ile 8 milyar Avro değerinde iş anlaşmaları imzaladı.Başkent Roma’ya ziyarette...

Çin İtalya ekonomisine kök salıyor

Enerji Günlüğü - İtalya, ticari ilişkilerini gittikçe güçlendirdiği Çin ile 8 milyar Avro değerinde iş anlaşmaları imzaladı.

Başkent Roma’ya ziyarette bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi düzenledikleri basın toplantısında enerji, havacılık, bankacılık gibi birçok alanda 20 anlaşma imzalandığını açıkladı.

İtalya Başbakanı Renzi, toplam değeri 8 milyar Avro olan bu anlaşmaların yalnızca bir ‘antipasto’ (aperatif) olduğunu, Çin’le gelecekte daha fazla ekonomik işbirliği yapmayı planladıklarını söyledi. Matteo Renzi, “İtalya’ya daha fazla Çin, Çin’e de daha fazla İtalya getirmeliyiz” diye konuştu.

ENERJİ ANLAŞMALARI

İmzalanan anlaşmalar kapsamında İtalyan enerji şirketi ENEL, önümüzdeki beş yılda 1 milyar Avro’luk finans sağlama konusunda Bank of China ile bir ön protokol imzaladı.

Çin Merkez Bankası bu yıl Fiat FIA.MI’dan yüzde 2 hisse alımı, Telecom İtalia’dan ve dünyanın bir numaralı kablo üreticisi Prysmian’dan hisse alımları gerçekleştirdi. Ayrıca, İtalyan enerji devi Eni’den de 1.3 milyar Avro değerinde hisse ve Enel varlıklarını satın aldı.

Bunun dışında Çin devlet elektrik şebekesi İtalyan enerji şebekesi CDP Reti’nin yüzde 35’lik hissesini 2.1 milyar Avro’ya satın aldı. Shanghai Electric Group İtalyan enerji mühendislik şirketi Ansaldo Energia’nın yüzde 40 hissesini satın aldı.

2008 yılından bu yana üçüncü kez ekonomik durgunluk yaşayan İtalya nakit para zengini Çin ile ekonomik ilişkilerini geliştirmeye büyük özen gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler