1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tüpraş Aliağa’da sürdürülebilir havacılık yakıtı üretecek

Tüpraş Aliağa’da sürdürülebilir havacılık yakıtı üretecek

TÜPRAŞ’ın İzmir Aliağa Rafineri alanında karbon emisyonlarının azaltılması kapsamında sürdürülebilir havacılık yakıtı üretim tesisi kurulacak.

Tüpraş Aliağa’da sürdürülebilir havacılık yakıtı üretecek

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) İzmir Rafinerisi tarafından İzmir İli, Aliağa İlçesi sınırları içerisindeki rafineri sahasında Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SHY) Üretim Tesisi’nin kurulup işletilmesi planlanıyor. 

18 milyonu aşan bir yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında yaklaşık 474 hektarlık rafineri sahası içerisinde 5 farklı alanda havacılık yakıtı üretim faaliyeti ve faaliyete bağlı üniteler (depolama tankları vb.) yer alacak. 

Rafineriye temin edilecek kullanılmış yemeklik yağ, hayvansal yağ, asit yağlar, gıda dışı yağlar, ağartma toprağı yağları, POME (Palm Oil Mill Effulent) ile teknik mısır yağı farklı teknolojiler ile kimyasal olarak geleneksel fosil jet yakıtına benzer özelliklerde SHY üretilecek.

ÜRETİM SÜRECİ

Söz konusu hammaddeler temizleme ve ecofining prosesleri ile yeşil fuel gaz, yeşil LPG, yeşil nafta, sürdürülebilir havacılık yakıtı, yeşil dizel ürünleri elde edilecek. Ecofining, yüksek molekül ağırlığına sahip ön temizleme ünitesinde kirliliklerinden arındırılmış yağları, yüksek basınç ve sıcaklıkta hidrojen ortamında katalizör eşliğinde parçalanarak daha düşük molekül ağırlığına sahip yağlara dönüştüren bir prosestir. 

TESİSİN KAPASİTESİ

Proje kapsamında sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretilecek olup proses sırasında yan ürün olarak yeşil LPG, yeşil nafta ve yeşil dizel ürünleri elde edilecek.

Tesiste ön temizleme ünitesinde yılda 440 bin ton hammadde, ecofining ünitesinde yılda 400 bin ton hammadde işlenecek. Ecofining ünitesinde yılda 13 bin ton fuel gaz, 31 bin ton/yıl LPG, 33 bin ton/yıl nafta ve 305 bin ton/yıl SAF üretilecek. Üretilecek olan SAF’ın depolanması için 3 adet 20.000’er m3 kapasitede yeni tank kurulması planlanıyor.

SAF, kaynağına, teknolojisine ve tedarik zincirine bağlı olarak, geleneksel fosil jet yakıtına kıyasla yaşam döngüsü boyunca karbon emisyonlarında %85’e varan azalma sağlıyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler