1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İngaz ihalesini 1,4 milyar lirayla Torunlar Enerji kazandı

İngaz ihalesini 1,4 milyar lirayla Torunlar Enerji kazandı

İnegöl doğalgaz dağıtım şebekesi ihalesini Torunlar Enerji kazandı.

İngaz ihalesini 1,4 milyar lirayla Torunlar Enerji kazandı

Enerji Günlüğü - İnegöl doğalgaz dağıtım şebekesi ihalesini, 1 milyar 400 milyon liralık teklifiyle, Torunlar Grubu iştiraki Torunlar Enerji kazandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilen Arsan Group’a ait İngaz İnegöl Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin satış ihalesini, 1.400.000.000 liralık teklifiyle Torunlar Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin [TRGYO] bağlı ortaklığı Torunlar Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ kazandı. 

İngaz; İnegöl, Alanyurt ve Yenişehir bölgelerinde 130.000 bireysel abone ile 550 sanayi abonesine hizmet veriyor. Enerji alanında yatırımlar yapacağını duyuran Torunlar Enerji, daha önce de elektrik dağıtım ve perakende alanında faaliyet gösteren Akcez Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin %25,01’lik hissesini de devralmıştı. 

EPDK DAĞITICI YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ TAKİP EDİYOR

EPDK, Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına İlişkin Tedbirler Yönetmeliğine dayanarak dağıtım lisansı sahiplerinin faaliyetlerinin sürdürülemez duruma geldiği veya geleceği anlaşılırsa; dağıtım şebekesi korumak, tüketicilerin mağduriyetini önlemek ve hizmetin devamı için gerekli tedbirleri alabiliyor. 

EPDK bu kapsamda Yalova ili ile Çorlu ve İnegöl ilçelerinde toplam 450 bin aboneye (yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi) doğalgaz dağıtım hizmeti veren Armagaz, Çordaş ve İngaz doğalgaz dağıtım şirketlerinin tüketici hizmetlerindeki aksamalara enden oldukları ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) olan borçlarını ödemediklerini tespit etti. 

Ardından 28 Eylül 2023 tarihinde, 3 şirketin yönetim kurulu üyelerini değiştirerek yerlerine yeni atamalar yaptı ve 3 şirketin lisanslarını iptal etti ve şebekelerin satışı için ihale yaptı. Ancak lisans iptalleri, ihaleyi kazanan şirketler yeni lisans aldığında yürürlüğe girecek. EPDK tarafından atamaları yapılan yönetim kurulu üyelerinin görevleri de yeni lisanslar verilene kadar devam edecek.

ARMAGAZ VE ÇORDAŞ İHJAELERİNİ AHLATÇI GRUBU KAZANDI

24 ve 25 Nisan 2024 tarihlerinde yapılan ihalelerde Armagaz doğal gaz dağıtım şebekesi ihalesini 1.910.000.000 lira ve Çordaş doğal gaz dağıtım şebekesi ihalesini 1.480.000.000 liralık en yüksek teklif bedelleri ile Ahlatçı Grubuna ait A Doğal Gaz ve Elektrik AŞ kazanmıştı

EPDK’nın (Kurul) onayına sunulacak olan ihale sonuçları, Kurul tarafından onaylanırsa; ihaleyi kazanan şirketlere şebekelerin devredilmesi ve yeni lisansların verilmesi süreçleri yürütülecek. 

mustafa-yilmaz.jpg

 

MUSTAFA YILMAZ: HİZMETİN AKSAMASI İÇİN GEREKENİ YAPACAĞIZ 

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji yönetimi ve özel sektör işbirliğinde Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefine kararlılıkla yürüdüğüne dikkat çekti. Doğal gaz sektörünün ülkemizin enerjide gözbebeği bir sektör konumunda olduğunu belirten Yılmaz, dağıtım hizmetlerinin aksamamasının ve tüketicilere her zaman en kaliteli hizmet verilmesinin temel öncelik olmaya devam edeceğini vurguladı. 

Mustafa Yılmaz şunları söyledi, “Türkiye’nin enerjide büyük hedefleri var. Elbette bu hedeflere yürürken dağıtım hizmetlerinin aksamaması ve tüketicilerimizin en kaliteli hizmeti alması bizim asla taviz vermeyeceğimiz iki husus. Kurulumuz tarafından atanan yönetim kurulu üyelerimiz 7 ay boyunca bu konuda üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdiler. İhale sürecimiz de tüm şeffaflığı ile gerçekleştirildi ve sektörümüze layık bir şekilde tamamlandı. Kazanan şirketleri tebrik ediyorum. İhalelere gösterilen yoğun ilgi ve oluşan yüksek şebeke satış bedelleri, yatırımcılarımızın ülkemizin hem ekonomisine hem de enerji yönetimine duyduğu güveni bir kere daha ortaya koymuştur. Milletimiz ve sektörümüz için hayırlı olsun. İnanıyorum ki ihaleyi kazanan şirketler dağıtım bölgesindeki vatandaşlarımıza en iyi ve en kaliteli hizmeti sunacaktır. Bundan sonra da tüketicilerimizin enerji tedarikinin aksatılması riskini gördüğümüz durumlarda EPDK olarak gerekli tedbirleri kararlılıkla alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler