1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Ortadoğu Grup’tan Alaşehir’e jeotermal santral

Ortadoğu Grup’tan Alaşehir’e jeotermal santral

Enerji Günlüğü - Ortadoğu Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ,  Manisa Alaşehir yakınlarına jeotermal enerji santrali (JES) kuracak.Ortadoğu Grup bünyesinde...

Ortadoğu Grup’tan Alaşehir’e jeotermal santral

Enerji Günlüğü - Ortadoğu Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ,  Manisa Alaşehir yakınlarına jeotermal enerji santrali (JES) kuracak.

Ortadoğu Grup bünyesinde faaliyet gösteren Ortadoğu Yenilenebilir Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, Manisa’nın Alaşehir ilçesi Belenyaka mahallesi mevkiinde jeotermal enerji santrali (JES) kuracak. Kurulacak santralde kullanılmak üzere 3 noktada jeotermal sondaj çalışması yapılacak. 

27 MİLYON TL'LİK SONDAJ 

Ortadoğu Grubu'nun Alaşehir'e kuracağı santralin kurulu gücü, yapılacak sondajlardan elde edilecek sonuçlara bağlı şekilde belirlenecek. Sondajlar için ise yaklaşık 27-30 milyon TL'lik harcama öngörülüyor. Jeotermal sondajlar için genel olarak yaklaşık 6-8 dönüm alana ihtiyaç duyuluyor. Kuyu lokasyonları, ruhsat sahasındaki arazi (hak) sahipleri ile anlaşmanın sağlanması sonrasında netlik kazanacak. 

ÇEVREYE HASSASİYET

Proje kapsamındaki jeotermal sondajlarda Rotary sondaj tekniğinde üç konlu döner uçlu delici matkaplar kullanılacak. Kesintilerin dışarı atılabilmesi için, tatlı su bazlı, polimer çamurlar kullanılacak. Çamurlar, çamur havuzunda biriktirilerek, çevreye zarar vermemek için jeomembran ile izole edilecek. Muhafaza boruları ile açılan kuyular yüzeye kadar çimentolanacak 

HANELERE ETKİSİ DİKKATE ALINACAK

Bölgede birçok bağ evi bulunuyor. Bunlardan biri ise S-2 (Güzle) adlı jeotermal sondaj kuyusuna 50 metre mesafede yer alıyor. ÇED süreci sonrasında verilen 10 dönümlük alan içerisinde kuyubaşı ekipmanlarının ve yardımcı elemanların oturumuna özen gösterileceği ve böylece jeotermal sondaj uaaliyetlerinin hanelere olası etkisinin minimum düzeye indirileceği belirtiliyor. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler