1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2015'te her beş enerji yatırımından biri yenilenebilire yapıldı

2015'te her beş enerji yatırımından biri yenilenebilire yapıldı

Enerji Günlüğü - 2015 yılında dünya genelinde gerçekleştirilen her beş enerji yatırımından yaklaşık biri yenilenebilir enerjiye yapıldı. Uluslararası...

2015'te her beş enerji yatırımından biri yenilenebilire yapıldı

Enerji Günlüğü - 2015 yılında dünya genelinde gerçekleştirilen her beş enerji yatırımından yaklaşık biri yenilenebilir enerjiye yapıldı. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2016 Dünya Enerji Yatırımı Raporu'na göre, geçen yıl, dünya genelinde gerçekleştirilen her beş enerji yatırımından yaklaşık biri yenilenebilir enerjiye yapıldı ve yenilenebilir enerji yatırımları 288 milyar Dolar'ı buldu. Yenilenebilir enerji yatırımlarının toplam enerji yatırımları içindeki payı yüzde 17 oldu. 

Ayrıca geçen yıl ilk defa yenilenebilir enerji kapasitesi, artan dünya elektrik ihtiyacından fazlasını karşıladı. 

RÜZGAR BAŞI ÇEKTİ

2015 yılında rüzgar özellikle açıkdeniz (offshore) rüzgar kapasitesinde kırdığı rekorla yenilenebilir enerji kaynakları arasında başı çekti. Rüzgarın geçen yıl yenilenebilir enerji yatırımları içindeki payı yüzde 35 oldu. 

ELEKTRİK YATIRIMI YÜZDE 14 PAY ALDI

Rapora göre, geçen yıl elektrik sektöründe yapılan 262 milyar Dolar yatırım miktarı, toplam enerji sektörü içerisindeki harcamanın yüzde 14’ünü oluşturdu. Elektrik üretimi için gerçekleştirilen kaynak aktarımının yaklaşık yüzde 70’i yenilenebilir enerjiye yapıldı. 

Elektrik sektöründe yapılan harcamanın yüzde 55’i iletim ve dağıtım alanında olurken, yatırımların yüzde 35’ini yenileme, yüzde 10’unu yenilenebilir enerji kullanımının artırılmasına yönelik olanlar oluşturdu.

Geçen yıl, dünya genelinde elektrik üretimi için ise 420 milyar dolar harcandı. Toplam enerji yatırımı içerisinde elektrik üretiminin payı yüzde 23 oldu.

Elektrik üretimi için yapılan yatırımın 111 milyar dolarlık kısmı fosil yakıtlı kaynaklardan elektrik üretimi, 21 milyar doları ise nükleerden elektrik üretimi için kullanıldı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ısınma ve ulaşımda kullanılmasını artırmak için ise toplam yatırımın yüzde 1’ine denk gelen 25 milyar dolar harcandı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ PAYI YÜZDE 12

Enerji verimliliği için yapılan harcamanın toplam enerji yatırımının içindeki payı yüzde 12 olarak hesaplandı. Enerji verimliliği için 220 milyar dolar yatırım yapılırken, bunun yüzde 50’si binaların ve beyaz eşyaların verimliliğini artırmak için kullanıldı.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler