1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. BOTAŞ'a ek görev: Büyük ilçelere doğalgaz götürecek

BOTAŞ'a ek görev: Büyük ilçelere doğalgaz götürecek

Enerji Günlüğü - Mevcut doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışındaki ilçelere doğalgaz ulaştırılması amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğü...

BOTAŞ'a ek görev: Büyük ilçelere doğalgaz götürecek

Enerji Günlüğü - Mevcut doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışındaki ilçelere doğalgaz ulaştırılması amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğü görevlendirildi. 

Bakanlar Kurulu, doğalgazın ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda, mevcut doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 20 binin üzerindeki ilçelere doğalgaz ulaştırılmasını sağlamak amacıyla yapılacak yatırımlara ilişkin usul ve esasları belirledi. Söz konusu yatırımlar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından münhasıran veya doğalgaz dağıtım şirketleri ile müştereken gerçekleştirilecek. Büyükşehirlerde yer alan ilçelerde ilçe merkez nüfusunun 20 bin ve üzerinde olduğunun tespitinde, 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanunla mahalleye dönüşen köyler ve beldeler göz önüne alınmayacak.  

BOTAŞ’IN ÖNERİSİ VE BAKANLIK ONAYI İLE 

Bu karar kapsamında ilçe nüfuslarının tespitinde, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri, doğalgaz dağıtım bölgeleri içinde yer alıp almadığının tespitinde ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verileri esas alınacak. Karar kapsamında yeterliliği sağlayan ilçeler, BOTAŞ’ın önerisi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın onayı ile belirlenecek. 

USUL VE ESASLAR 45 GÜN İÇİNDE ÇIKACAK

Nüfusunun 20 bini aştığı tespit edilerek doğalgaz götürülmesi kararlaştırılan ilçelere doğalgaz ulaştırılması için BOTAŞ tarafından yapılacak yatırımların finansmanı, ilgili yıl orta vadeli progamı ile KİT’ler ve Bağlı Ortaklıklarının Genel Yatırım ve Finansman Programı kapsamında değerlendirilecek. Kararın uygulanmasına dair usul ve esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 45 gün içinde belirlenecek. Usul ve esasların belirlenmesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve BOTAŞ’ın görüşleri de alınacak.

Önceki ve Sonraki Haberler