1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol ve gaz sahalarındaki artış iklim hedeflerini zora sokuyor

Petrol ve gaz sahalarındaki artış iklim hedeflerini zora sokuyor

Küresel çapta petrol ve gaz üreticileri, iklim krizine rağmen, on yılın sonuna kadar onaylanan petrol ve gaz sahası geliştirme miktarını dört katına çıkarmayı hedefliyorlar. 

Petrol ve gaz sahalarındaki artış iklim hedeflerini zora sokuyor

Enerji Günlüğü - Küresel çapta petrol ve gaz üreticileri, geçtiğimiz yıl Avrupa'daki bilinen petrol rezervlerinin tamamına eşdeğer bir miktarı onayladı ve keşfetti. Global Energy Monitor tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, yeni saha geliştirmelerinin sıcaklık artışlarını 1.5°C ile sınırlama senaryolarıyla uyumsuz olduğu yönündeki bilimsel görüş birliğine rağmen, on yılın sonuna kadar onaylanan miktarı dört katına çıkarmayı hedefliyorlar. 

Küresel Petrol ve Gaz Çıkarma Takipçisi'ndeki veriler, 2023 yılında en az 20 sahanın nihai yatırım kararına ulaştığını ve sekiz milyar varil eşdeğer petrol (boe) çıkarılmasına izin verildiğini gösteriyor. On yılın sonuna kadar şirketler bu miktarın yaklaşık dört katını, yani 64 ilave sahada 31,2 milyar varil petrolü onaylamayı hedefliyor. Buna ek olarak, 2023 yılında yaklaşık 7,7 boe içeren 19 yeni saha keşfedildi. 

Rapor'da Türkiye de 2022 yılında keşfedilen ve TPAO tarafından işletilen Çaycuma gaz sahası ile geçtiğimiz iki yıl içerisinde keşfedilen yeni sahalar arasında diğer ülkelerin yanında yer alıyor.

UYARILARA RAĞMEN KEŞİFLER ARTTI

Rapora göre, Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2021 yılında 1,5°C hedefinde kalmak için yeni petrol ve doğal gaz sahalarına ihtiyaç olmadığı uyarısında bulunmasından bu yana, petrol ve doğal gaz üreticileri 45 projede toplam en az 16 milyar boe petrol ve 50 projede en az 20,3 milyar boe petrol keşfetti. 

Bu çelişkiye rağmen, petrol ve gaz endüstrisi yeni sahalar geliştirmeye devam etme planlarında kararlıdır, zira en büyük üretici ülkelerin çoğu on yılın sonuna kadar üretimlerini artırmayı öngörüyor. 

GÜNEY AMERİKA VE AFRİKA YENİ CAZİBE MERKEZLERİ

Güney Amerika ve Afrika yeni petrol ve doğal gaz projeleri için küresel bir cazibe merkeziyken, daha önce üretimi yok denecek kadar az olan dört ülke - Kıbrıs, Guyana, Namibya ve Zimbabve - üreticilerin kullanmayı umduğu hacimlerin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

“NEDENLERİN HİÇBİRİ GEÇERLİ DEĞİL”

Küresel Petrol ve Gaz Çıkarma Takibi Proje Yöneticisi Scott Zimmerman yaptığı açıklamada, "Petrol ve gaz üreticileri yeni sahalar keşfetmeye ve geliştirmeye devam etmek için her türlü nedeni öne sürdüler, ancak bunların hiçbiri geçerli değil. Bilim net: Yeni petrol ve gaz sahaları açılamaz; aksi haldi gezegen kaldırabileceğinin ötesine itilmiş olur" dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler