1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilebilir kaynaklar dünya elektriğinin yüzde 30'unu üretiyor

Yenilebilir kaynaklar dünya elektriğinin yüzde 30'unu üretiyor

Türkiye, 2023 yılında elektriğinin %42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından üreterek yüzde 30 olan küresel ortalamanın üzerine yer aldı.

Yenilebilir kaynaklar dünya elektriğinin yüzde 30'unu üretiyor

Enerji Günlüğü - Enerji düşünce kuruluşu Ember'in bugün yayınlanan beşinci yıllık Küresel Elektrik İncelemesi, 2023'ün enerji sektöründe emisyonların zirveye yaptığı bir dönüm noktası olabileceğini ortaya koyuyor. Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş ve rüzgârdaki büyümenin etkisiyle 2023 yılında dünya elektriğinin %30'unu üreterek rekor kırdı. Türkiye ise, 2023 yılında elektriğinin %42'sini yenilenebilir enerjiden üreterek küresel ortalamanın üzerine yer alıyor.

ARTIŞIN ANA KAYNAĞI GÜNEŞ 

Aralıksız 19 yıldır dünyanın en hızlı büyüyen elektrik kaynağı olan güneş, 2023 yılında kömürden iki kat daha fazla ilave elektrik sağlayarak dünya çapında elektrik üretimindeki artışın ana kaynağı oldu.

“ENERJİ EMİSYONLARININ DÜŞÜŞÜ KAÇINILMAZ”

Ember'in Küresel Program Direktörü Dave Jones, "Yenilenebilir enerji geleceği artık geldi. Özellikle güneş, herkesin mümkün olduğunu düşündüğünden daha hızlı bir şekilde ivme kazanıyor. Elektrik sektörü emisyonlarındaki düşüş artık kaçınılmaz. 2023 yılı muhtemelen, enerji tarihindeki büyük bir dönüm noktası, yani elektrik sektöründe emisyonların tepe noktasını gördüğü bir yıldı. Ama emisyonların düşüş hızı, yenilenebilir enerji devriminin ne kadar hızlı sürdüğüne bağlı. Ülkelerin güneş ve rüzgarın tüm potansiyelinden faydalanmalarına yardımcı olacak kilit kolaylaştırıcıların neler olduğunu zaten biliyoruz. Temiz enerjinin geleceğinde ön saflarda olmayı tercih eden ülkeler için benzeri görülmemiş bir fırsat var” dedi.

TÜRKİYE’YE HES UYARISI

Hidroelektrik %20 ile Türkiye'nin en büyük yenilenebilir elektrik kaynağı olmayı sürdürüyor. Bu durumu değerlendiren Ember Türkiye Lideri Ufuk Alparslan, "Türkiye muazzam hidroelektrik kaynakları sayesinde yenilenebilir enerji devriminde diğer pek çok ülkeye göre avantajlı başladı. Ancak hidroelektrik kuraklığa karşı hassas. Özellikle çatı ve yüzer GES olmak üzere diğer potansiyelimizi de kullanmak, hidroelektrik üretimindeki değişkenliğe karşı ülkemizin korunmasını sağlayarak enerji güvenliğimizi artıracaktır" uyarısında bulundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler