1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hindistan'dan büyük yenilenebilir atılımı

Hindistan'dan büyük yenilenebilir atılımı

Enerji Günlüğü - Hindistan'da büyük hidro santraller hariç kurulu yenilebilir enerji kapasitesinin 50 GW eşiğini aştığı bu hafta aynı zamanda 2017...

Hindistan'dan büyük yenilenebilir atılımı

Enerji Günlüğü - Hindistan'da büyük hidro santraller hariç kurulu yenilebilir enerji kapasitesinin 50 GW eşiğini aştığı bu hafta aynı zamanda 2017 yılının ilk büyük güneş ihalesi de yapıldı.

Dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomilerinden Hindistan, büyüyen ve gelişmeye devam eden ekonomisinin enerji ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisi yatırımlarını arttırmaya devam ediyor. Hindistan’ın (büyük HES’ler hariç) kümülatif yenilenebilir enerji kurulu gücünün 50GW eşiğini aştığı hafta, 2017 yılının ilk büyük güneş enerjisi ihalesi için verilen ilk teklifler de açıklandı. 

3.59-3.64 Hindistan rupisi (INR)/kilowatt saat (KWh) değerindeki bu teklifler, geçen yılın aynı döneminde Finlandiyalı Fortum tarafından verilen ve o tarihte rekor düzeyde düşük sayılan ve kabul edilen 4.34 INR/kWh değerindeki teklifin %16 daha altında.

GÜNEŞTE BİRİM MALİYETLERİ DÜŞÜYOR

Hindistan’ın Madya Pradesh eyaletindeki 750MW’lık Rewa güneş parkı ihalesinde verilen 3.59-3.64 INR/kWh (53 ABD doları/Mwh) değerindeki ilk teklifler[i], geçtiğimiz yılın aynı döneminde 75MW’lık bir projenin ihalesini kazanan Finlandiyalı Fortum tarafından verilen ve o dönem için rekor düzeyde düşük olan 4.34INR/kWh (64 ABD doları/MWh)[ii] değerindeki teklifin %16 altında kalarak rekor kırdı.

O dönemde Fortum’un teklifi, bir önceki sene sunulan tekliflerin %25 altındaydı ve bu teklifin kârlı ve sürdürülebilir olmadığına ve tekrarlanamayacağına dair yorumlar yapılmıştı. Diğer teklifler 4.50-5.00INR/kWh aralığındaydı.

HİNDİSTAN YE KAPASİTESİNİ BEŞ KAT ARTTIRACAK

Aralık 2016’da açıklanan Hindistan Ulusal Elektrik Planı Taslağı, 2027 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini beş misli arttırarak 258GW’a ulaşmayı ve böylece termik santrallerin enerji karmasında bugün %66 olan payını %43’e indirmeyi öngörüyor. Uzmanlara göre bu hedef Küresel düzeyde de enerji dönüşümünün önemli tetikliyicilerinden olacak.

HİNDİSTAN GÜNEŞ ELEKTRİK MALİYETLERİNİN DÜŞÜŞ NEDENLERİ

Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA – Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü), Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü Tim Buckley’e göre, “Hindistan’da güneş enerjisiyle üretilen elektriğin maliyetini düşüren bir çok kilit etken sayılabilir. Birincisi, güneş modüllerinin maliyetleri 2016 yılında %30 oranında düştü. İkincisi, Hindistan Merkez Bankası, 2014’te Modi’nin başbakan seçilmesinin ardından enflasyonun yaklaşık yarı yarıya düşmesiyle beraber 2015 yılından beri bir dizi faiz indirimi uyguladı ve bu da finansman maliyetini düşürdü. 

Üçüncü etken, Hindistan’da kur oranı istikrar kazandığı için ABD doları üzerinden hesaplanan modül maliyetleri, Hindistan rupisi üzerinden hesaplanan güneş enerjisi maliyetlerini düşmesine yol açtı. Dördüncü olarak, Hindistan’da yenilenebilir enerji altyapı projeleri için gereken küresel sermayeye erişim büyüyor. 

Beş, Hintliler kurulum işini yaparak öğreniyor ve artık en son teknolojileri kullanarak dünyanın en büyük güneş projelerini kuruyorlar (Adani’nin 2016 yılının ortasında aldığı 648MW’lık Tamil Nadu projesi). Altıncı etken, güneş enerjisi ihalesinin, kamu elektrik kurumu DISCOM’u devre dışı bırakarak bankaca muteber bir taraf olan devlet kurumu Solar Energy Corporation of India (SECI - Hindistan Güneş Enerjisi Kurumu) tarafından desteklenmesi[v]. Yedinci ve son etken ise, ihalenin endeksleme mekanizmasıyla ilk vergilendirmelere enflasyona karşı kısmi olarak koruma sağlaması.

Tüm bunların arkasında Enerji Bakanı Piyush Goyal’in vizyonu yatıyor. Hindistan enerji politikası güneş enerjisi sektörüne saydamlık, süreklilik ve belirlilik sağladı.”

Önceki ve Sonraki Haberler