Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), AksaYenilenebilir Enerji'ye ait Alıç DGES’in şebeke bağlantısı için 154 kV’luk girdi-çıktı enerji iletim hattı tesis edecek. Proje, Kızılırmak TM-Kırşehir TM hattının Brş.N noktası ile Alıç DGES TM arasındaki bağlantıyı kuracak. Hat, bağlantı anlaşması uyarınca devreye alınacak.
PROJENİN KAPSAMI
24 Ekim 2026 tarihli ve 33410 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 11922 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, projeyi “154 kV (Kızılırmak TM-Kırşehir TM) Brş.N-Alıç DGES TM (Girdi-Çıktı) Enerji İletim Hattı Projesi” adıyla tanımlıyor. Karar 23 Ekim 2026 tarihini taşıyor.
Karara ekli harita 1/80 bin ölçekli. Haritada girdi ve çıktı hatları ayrı güzergahlar olarak gösteriliyor; her güzergah için proje başlangıç ve bitiş noktaları işaretli. Güzergahlar, 154 kV Kızılırmak TM-Kırşehir TM Brş.N-Alıç DGES TM (Girdi) ve (Çıktı) enerji iletim hattı adıyla tanımlanıyor.
Girdi-çıktı yapısıyla Alıç DGES TM, Kızılırmak TM-Kırşehir TM hattına iki yönlü bağlanacak. Hattın tesisi ve işletmesi TEİAŞ’ın sorumluluğunda olacak.
ARAZİ EDİNİMİ
TEİAŞ Genel Müdürlüğü, hat güzergahına isabet eden taşınmazları 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27'nci maddesi uyarınca acele kamulaştırma yoluyla edinecek. Direk yerleri mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisi ise irtifak hakkı kurularak alınacak.








