1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. EPDK Başkanı Yılmaz: Elektrikli araçlara kesintisiz enerjinin takipçisiyiz

EPDK Başkanı Yılmaz: Elektrikli araçlara kesintisiz enerjinin takipçisiyiz

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Nasıl ki meskenlerde ya da sanayide bir enerji krizine izin vermiyorsak, yollarda da kesintisiz enerji için verilen hizmetlerin takipçisiyiz” dedi.

EPDK Başkanı Yılmaz: Elektrikli araçlara kesintisiz enerjinin takipçisiyiz

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 10. Genel Kurulu’nun açılışında bir konuşma yaptı. Mustafa Yılmaz, küresel pandemi ve sonrasındaki Filistin ve Ukrayna savaşları ile benzeri olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin enerji alanında son üç yılda başarılı bir sınav verdiğini söyledi. Enerji arz krizinin herhangi bir sorun yaşanmadan atlatıldığını kaydeden EPDK Başkanı Yılmaz şöyle devam etti:

“Yaşadığımız bu dönem; bizlerin kriz yönetme becerisini, olası zorluklara karşı mukavemet gücümüzü, gelişen dünyaya yönelik vizyoner bakış kültürümüzü perçinledi, güçlendirdi. Ancak artık yeni şeyler söylemek lazım. Her gün yeni şeyler üretme, ülkemize yeni değerler katma bilinci ile çalışmalıyız. Elektrik dağıtım sektörüne de önemli görevler düşüyor.”

ELEKTRİK KESİNTİLERİ GÜNDEMDEN ÇIKMALI

Dağıtım sektörünün gelecek vizyonuna katkı bağlamında bazı öneri ve beklentilerini dile getirmek istediğini ifade eden EPDK Başkanı şöyle konuştu:

“Öncelikle dağıtım sektörümüzü geleceğe taşırken bugünün sorunlarına yarının çözüm yolları ile çare aramak, yatırım planlamalarında gelenekselleşmiş ve kolaycı yöntemlerin dışına çıkmak mutlak surette öncelik olmalı. Bu amaçla gerek planlama gerekse saha süreçlerinde; tüketiciyi üzebilecek her türlü sorunu öngörebilen ve (geçici değil kalıcı çözüm üreten)yöntemleri geliştirilmeli. Bakım ve onarım bütçelerinin verimli ve yerinde kullanılmasının kesintileri önlemedeki rolü hepinizin malumudur. Tüm yatırım ve işletme süreçlerini birlikte opitimize ederek etkin ve verimli harcama ile en üst düzey kalite yakalanacaktır. Elektrik dağıtım şirketleri, elektrik kesintilerini de şebekenin eskiliği mazeretini de gündemlerinden tamamen çıkartmalıdır.”

AKILLI ŞEBEKE ADIMLARI 

EPDK’nın düzenlemeler yaparken daima sektörün bir adım önünde olmaya devam edeceğini kaydeden Başkan Mustafa Yılmaz “Gerek AR-GE çalışmaları gerekse akıllı şebekeler konusunda attığımız adımlar bunun göstergesidir” dedi. Bütün dağıtım şirketlerinin akıllı şebekeler konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip getirmediğini titizlikle takip edeceklerini vurgulayan Yılmaz “Çünkü şebekelerimiz akıllı hale geldikçe esnekleşecek ve daha çok yenilenebilir enerji kaynağını sisteme verme imkanını yakalayacağız. Unutulmamalıdır ki akıllı şebeke de akıllı insan gibidir. Enerjisini asla israf etmez. Farklı sorunlarla karşılaştığında en doğru, en kalıcı ve en verimli çözümleri üretir” dedi.

EPDK daha fazla yerli ve yenilenebilir enerji ve daha fazla yatırım için üzerine düşeni yerine getirirken dağıtım şirketlerinin çağrı mektubu ve bağlantı görüşü süreçlerinde ağır davranma, farklı hesapların içine girme lüksü olamaz” diyen Mustafa Yılmaz, yatırım süreçlerini hızlandırma noktasında beklentileri karşılamayan şirketlerin karşılaşacağı yaptırımları hatırlattı. 

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ENERJİSİZ BIRAKILMAYACAK

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, önümüzdeki günlerde elektrikli araçlar ve milli akıllı sayaç sistemleri gibi konuların dağıtım sektörünün gündeminde çok daha fazla yer alacağını anlattı. Hızla gelişen elektrikli araç sektörünün ihtiyaçlarına cevap verme sürecinde dağıtım şebekelerinin gerekli yerlerde güçlendirilmesi için her türlü yatırımın ivedilikle yapılması gereğine işaret eden Yılmaz “EPDK olarak nasıl ki meskenlerde ya da sanayide herhangi bir enerji krizine izin vermiyorsak, yollarda da kesintisiz enerji için verilen tüm hizmetlerin takipçisi olacağız” diye konuştu.

AKILLI SAYAÇ DÖNÜŞÜMÜNE DOĞRU

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tüm elektrik dağıtım şirketlerinin akıllı sayaç dönüşümüne ilişkin tedarik ve tesis işlemlerini hızla yapmaları gerektiğini hatırlattı. Yılmaz, sayaç entegrasyon sürecinde de tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap verecek, olası şikayetlerin önüne geçecek her türlü çalışmanın da titizlikle yapılması gerektiğini kaydetti.

Bütün dağıtım şirketlerinin, özellikle de ELDER’in vatandaşlarla “gerek yazılı ve görsel, gerekse sosyal medya” üzerinden daha etkin bir iletişim içerisinde olması gerektiğinin altını çizen Yılmaz “Dağıtım şirketleri yaptıkları yatırımları ve hizmetleri anlatmakta geride kalmamalı, sektörün itibarını zedelemek için sürekli dezenformasyon üretmeye hazır olan mahfillerle etkin bir mücadele sürdürmelidir” dedi.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler