1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ağbal: Kaçak akaryakıtta ceza yeterli değil

Ağbal: Kaçak akaryakıtta ceza yeterli değil

Enerji Günlüğü - Maliye Bakanı Naci Ağbal, kaçak akaryakıt için kesilen ceza miktarının yetersiz olduğunu ve kaçak miktarının beş binde biri kadar...

Ağbal: Kaçak akaryakıtta ceza yeterli değil

Enerji Günlüğü - Maliye Bakanı Naci Ağbal, kaçak akaryakıt için kesilen ceza miktarının yetersiz olduğunu ve kaçak miktarının beş binde biri kadar bile olmadığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer'in Meclise sunduğu soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Türkiye’de yıllık kaçak akaryakıt hacmi 19 Milyar TL iken, bu alanda yapılan denetimlerde uygulanan ceza miktarı geçen yıl 3.5 milyon TL’de kaldı. Kesilen ceza miktarı, kaçak akaryakıt hacminin 5 binde 1’i bile değil" dedi.

Kaçak akaryakıt ve 10 numara yağlara yönelik denetimlerin yapıldığını ancak, bunların yetersiz olduğunu belirten Ağbal, " Kaçak akaryakıt kullanılmasının nedeni ucuz akaryakıt bulma gayretidir. Nakliyatçı şoför mağdur durumdadır. Rekabet artmış gelir azalmıştır. Pahalı akaryakıt esnafın belini bükmüştür. Kaçak akaryakıt sorun yaratmaktadır. Çaresiz kalan almaktadır. Bunun önlenmesi ceza ile olacağı kadar, şoför esnafı sorunlarını çözmek, daha ucuz akaryakıt almasını sağlamak, girdilerde destek olacak uygulamaların yolunu açmakla mümkün. 2016 yılında akaryakıt kaçakçılığına yönelik denetimlerde kesilen 3 milyon 506 bin 181 TL tutarındaki cezanın kaçak akaryakıt hacminin 5 binde biri bile değil. Her yönü ile sorun ele alınarak çözüme erdirecek düzenlemeler gereklidir" dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler