1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Çin petrol ve gaz endüstrisinde reform

Çin petrol ve gaz endüstrisinde reform

Enerji Günlüğü - Çin, devlet kontrolündeki  petrol ve gaz endüstrisi sektöründe verimliliği artırmak için özel sektörün piyasaya girmesini teşvik...

Çin petrol ve gaz endüstrisinde reform

Enerji Günlüğü - Çin, devlet kontrolündeki  petrol ve gaz endüstrisi sektöründe verimliliği artırmak için özel sektörün piyasaya girmesini teşvik edecek.

Çin, petrol ve gaz endüstrisi için beklenen piyasa reformunu açıkladı. Çinli yetkililer, ülkenin petrol ve gaz endüstrisini daha verimli ve rekabetçi hale getirmek için piyasanın kaynak tahsisindeki rolünü artırmaya yönelik bir reform planı açıkladılar. Plan Çin Komünist Partisi (CPC) Merkez Komitesi ve hükümet tarafından onaylandı.

Reform kapsamında iş uzmanlığı temelinde petrol ve gaz endüstrisinin yeniden yapılandırılmasının sağlanması için çaba gösterilirken mühendislik şirketleri ile petrol ve gaz ekipmanları imalatçılarının bağımsız şirketler olarak faaliyet göstermeleri teşvik edilecek. Reform, sektörün gereksinimlerine yanıt verebilecek uygun işletmelerin kamu kuruluşlarının hâkimiyeti altında olan petrol ve doğalgaz piyasasına girmesini öngörüyor.

Devlet kontrolündeki sektörün verimliliği artırmak için uzun zamandır düşünülen plan, konjonktürel ve yapısal değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan ekonomideki yavaşlama nedeniyle Çinli yetkililer için öncelikli konuma geldi. Plan, liderliğin devlete ait petrol ve gaz şirketleri reformunu derinleştirmeye olan kararlılığını gösterirken ve uygun şirketlerin ortaklık tabanını çeşitlendirmeye ve karma sahiplik yapısını başlatmaya önem veriyor. 

DEVLET TEKELİ KIRILACAK

Çin'in petrol ve doğalgaz sektörünü, Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC), Çin Petrokimya Şirketi ve Çin Ulusal Offshore Petrol Şirketi adlı üç devlet şirketi kontrol ediyor. Bu üç dev şirket, petrol ve doğalgaz sektörünü kaynakları verimsiz kullanarak tekelleştirmekle suçlanıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler