1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Arvas: Kaçak elektrik Türkiye’nin enerji arzını tehdit ediyor

Arvas: Kaçak elektrik Türkiye’nin enerji arzını tehdit ediyor

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, elektrik dağıtımı yaptığı bölgede tarımsal sulama kaynaklı aşırı enerji kullanımına dikkat çekerek, “Bölgede elektrik değil, su sorunu var” dedi.

Arvas: Kaçak elektrik Türkiye’nin enerji arzını tehdit ediyor

Enerji Günlüğü - Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, bölgedeki kaçak elektrik kullanımının Türkiye’nin enerji arzını tehdit ettiğini belirterek, tarımsal sulama abonelerinin sadece yüzde 4'ünün bölgedeki kayıp-kaçak oranını %75 seviyelerine çıkardığını kaydetti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde elektrik dağıtım faaliyetleri yürüten Dicle Elektrik, Mardin’de basın mensupları ile bir araya gelerek bölgede gerçekleştirilen yatırımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Dağıtım şirketi, kaçak elektrikle olan mücadeledeki son duruma da açıklık getirdi.

TARIMSAL SULAMA İLE KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI ARTIYOR

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Türkiye’nin tarım alanında önemli bir bölgesinde hizmet verdiklerini, bölgede kaçak elektriğin büyük bir bölümünün tarım sulama faaliyetleri esnasında bu bölgede gerçekleştiğini dile getirdi. 

Bölgede kaçak elektrik kullanımı ile mücadeleye aralıksız devam edeceklerini vurgulayan Arvas, “Hizmet verdiğimiz bölgelerde, özellikle tarımsal ve kırsal alanlarda yaşanan aşırı elektrik tüketimi ve israf, sistemimiz üzerinde baskı oluşturarak planlı kesintilere sebep oluyor. Tarımsal sulama alanlarında tüm abonelerimizin sadece yüzde 4'ünü oluşturan bir kesim, bölgedeki kayıp-kaçak oranını %75 seviyelerine çıkarıyor. Şehir merkezlerinde kayıp-kaçak oranı Türkiye ortalamalarında seyrederken bir grup çiftçi kaçak trafolarıyla, 100 bin nüfuslu bir ilçe kadar enerji tüketebiliyor” dedi.

“İHTİYAÇTAN 10 KAT DAHA FAZLA ELEKTRİK TÜKETİLİYOR”

Türkiye’de tarımsal sulama için tüketilen elektriğin %48’inin bölgede gerçekleştiğine dikkat çeken Arvas, “Son verilere göre sulama kuyularından çekilen suyun derinliği 700 metrelere ulaştı. Çiftçiler suyu yeryüzüne çıkarabilmek için ihtiyaçlarının 10 katı kadar daha fazla elektrik tüketmek durumunda kalıyor. Bu da enerji çekişinde aşırı yüklenmeye ve anlık arızalara neden oluyor” dedi.  

“BÖLGEDE ELEKTRİK DEĞİL SU SORUNU VAR”

Konuşmasına sürdürülebilir tarımın bölge için önemine vurgu yaparak sürdüren Arvas, “Biz çiftçimizi de anlıyor ve ona hak veriyoruz. Tarımda süreklilik bölgede önemsediğimiz en önemli konuların başında geliyor. Bugüne kadar tarımsal sulama konusunda verilen desteklerin temelinde, Dicle Elektrik’in sunduğu kapsayıcı vizyonu görmüş oluyoruz. Dicle Elektrik bu anlamda tarımsal sürdürülebilirliğin de teminatı durumunda. Bölgenin elektrik altyapısı bundan 10 yıl önceki gibi olsaydı çiftçilerimiz değil 700 metrelerden, 100 metreden dahi su çekerken zorlanacaktı. Bu yönüyle gelinen noktada bölgede elektrik değil, sulama problemi olduğunu söylemek durumundayız. GAP projesi kapsamında sulama kanallarının tarla başlarına kadar getirilmesiyle, bölgedeki su sorunun önemli oranda çözüleceğini ve aşırı enerji tüketiminin önüne geçilmesinin sağlanacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

2024’TE 11 MİLYAR TL YATIRIM YAPILACAK

2024 yılında gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin bilgi veren Arvas “Merkezi ve kırsal bölgelere altyapı ve teknoloji odaklı toplamda 11 milyar TL'ye yakın bir yatırım hedefliyoruz.” dedi. Arvas, bu kapsamda 2024 için Diyarbakır'a 1.5 milyar TL, Şanlıurfa'ya 3.5 milyar TL, Şırnak'a 3.1 milyar TL, Batman'a 1.1 milyar TL, Mardin'e 870 milyon TL ve Siirt'e 300 milyon TL tutarında yatırım bütçesi ayırdıklarını açıkladı. Sözlerinin devamında Arvas, “Bu kapsamda enerji alt ve üst yapı yatırımları, elektronik sayaç dönüşümü gibi rutin yatırımların yanında, Türkiye’de yeşil dönüşümün önünü açacak spesifik yatırımlar da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Diğer yandan teknoloji yatırımları çerçevesinde ise bu yıl için 500 milyon TL'yi aşan bir yatırımı bölgeye kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler