1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği H2DER ikinci yılını kutluyor

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği H2DER ikinci yılını kutluyor

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği H2DER, tüm dünyadaki “yeşil hidrojen” ekosistemine ve ulusal ve uluslararası olmak üzere özel-kamu misyon ağına en hızlı entegre olan dernek olarak 2.’inci yılını kutluyor.

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği H2DER ikinci yılını kutluyor

Enerji Günlüğü - Kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayınlayan Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği H2DER Başkanı Yusuf Günay, dernek olarak Türkiye’nin yenilenebilir enerjide “Güneş” ve “rüzgar” varlığını yeşil hidrojen ile zenginleştirmek istediklerini belirtti.

Günay, “Bu iki yılda, Avrupa Birliği’nin en değerli yapılarından Hydrogen Europe üyesi olduk. Ülkemizde, Sektörel Dernekler Federasyonu “SEDEFED” üyesi olarak “TÜRKONFED” çatısı altında farklı sektörlerden paydaşlar ile buluştuk. Medya ve unsurları ile yeşil hidrojeni anlattık, bilgiyi çoğalttık. Yeşil hidrojene ait özel bir otorite, belirlenmiş özel üretim bölgeleri gerekliliği, yüksek teknoloji teşviklerini içeren “HAMLE” projesine yerli elektrolizör üretimi teşvikinin de dahil edilmesi konusunu en önemli gündem maddelerimiz arasına alarak birlikte çalışmak üzere ilgili mercilere ilettik. Şimdi hep birlikte "Yeşil dönüşüm bir seçenek değil, zorunluluktur" diyerek bir gayede birleştiğimiz derneğimizin 2'inci yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

“TÜRKİYE’DE ‘ÖZEL YEŞİL HİDROJEN ÜRETİM BÖLGELERİ’ OLUŞTURULMALI”

Avrupa Hidrojen Boru Hattı’na (European Hydrogen Backbone-EHB) Türkiye’nin de dahil edilmesi gibi ana başlıklara yoğunlaşarak ilerlediklerini belirten Yusuf Günay, yeşil hidrojenin finansmanı konusuna da dikkat çekti. 

Günay, ““H2DER olarak Dünya Bankası ve EBRD gibi yapıların yeşil hidrojen özelinde ürettikleri fon ve kredi bilgileri ile birlikte ilerleyiş süreçlerini aktardık. H2DER olarak mutluyuz ki en kısa sürede “Hidrojen Görev Gücü” yapısına davet edildik. Türkiye’de yeşil hidrojen ekosistemini oluşturacak, geliştirecek önerilerimizi 16 madde olarak sıraladık. Türkiye’de ‘özel yeşil hidrojen üretim bölgeleri’ oluşturması konusunda çalışmalarımızı değerli Enerji Bakanlığı yetkililerimizle paylaştık. Bu amaçla tüm resmi görüşme ve yazışmalarımızı sürdürmekteyiz. TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) kapalı toplantılarına davet edildik. İçerikleri, özellikle “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) öncesi enerjide yeşil dönüşüm” uygulama ve beklentileri çalışmalarını, dünya genelinde örnekler ile üyelerimize taşıdık” İfadelerini kullandı.

Günay, H2DER üyesi olan Marmara OSB ile ‘Yeşil Hidrojen Ar-Ge ve Üretim Merkezi Kurulması’ için protokol imzaladıklarını da belirtti.