1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol-İş: TP'nin bazı varlıklarının TPIC'e devri kabul edilemez

Petrol-İş: TP'nin bazı varlıklarının TPIC'e devri kabul edilemez

Enerji Günlüğü - Petrol-İş Sendikası, TPAO'nun arama ve sondaj varlıklarının bedelsiz olarak Botaş'a  ait TPIC'e devredilmesinin kabul edilemez olduğunu...

Petrol-İş: TP'nin bazı varlıklarının TPIC'e devri kabul edilemez

Enerji Günlüğü - Petrol-İş Sendikası, TPAO'nun arama ve sondaj varlıklarının bedelsiz olarak Botaş'a  ait TPIC'e devredilmesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Petrol İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, TP’nin Sondaj, Workover, Kuyu Tamamlama ve Jeofizik Operasyonları Servis Hizmetleri işlerine ait her türlü araç, iş makinası, kule, gemi, diğer ekipman, malzeme, sondaj park sahaları ve müştemilatı Turkish Petroleum International Company’ye (TPIC) devredilmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

OHAL KARARLARIYLA TP YENİDEN PARÇALANIYOR

Açıklamada, "Ülkemizin en önemli ve stratejik kuruluşlarından birisi olan Türkiye Petrolleri A.O. (TP), OHAL döneminde alınan yanlış bir Bakanlar Kurulu Kararı ile küçültülmektedir. Kamu petrol şirketimizi zayıflatacak ve milli güvenlik sorunu oluşturacak bu kararın haklı hiçbir gerekçesi olamaz. Hükümet enerji politikalarında yeni bir tutarsızlığa imza atmakta ve ülkemizin büyük bir değeri olan TP’yi yeniden parçalamaktadır." denildi. 

SENDİKA VE İŞÇİLERİN TEPKİLERİ DİKKATE ALINMADI

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile TP’nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalarda ve Ankara Genel Müdürlük'te sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verildiğinin ilan edildiği kaydedilen açıklamada, yıllardır büyük fedakarlıklarla bu faaliyetleri yürüten petrol işçilerinin ve Petrol-İş Sendikası’nın itiraz ve tepkilerinin dikkate alınmadığı ifade edildi. 

Açıklamada devamla şunlar dile getirildi:

"Son olarak Ankara’da TP Genel Müdürlüğü’nde yaptığımız eylemle dile getirdiğimiz gerçekler, ne yazık ki, görmezden gelinmiştir. Bu karar ile Türkiye Petrolleri’nin tasfiyesinde düğmeye basılmıştır. Bu karar ile Türkiye Petrolleri küçültülmekte ve entegre yapısı tamamen dağıtılmış zayıf bir şirkete dönüştürülmektedir. Bu karar ile TPIC devredilen faaliyetlerin sürdürüldüğü kent ve bölgelerde istihdam kaybı yaşanacak, istihdam sürekliliği ortadan kalkacak ve istihdam güvencesizleşecek, bu bölgelerde yaşayan halkımıza ve ekonomiye büyük zarar verilecektir. TP yönetimi bu kararın ardından bir yanlışa daha imza atmaya hazırlanmaktadır. Kuruluşta SGK emekliliğini hak etmiş çalışanlar yaşına bakılmaksızın emekli edilmeye başlanacaktır. TP’de bağıtlanan toplu iş sözleşmesinde emeklilikte 55 yaş sınırı belirlenmiştir. Sözleşmenin ilgili maddesine aykırılık oluşturan bu uygulama, yeni bir hukuksuzluk oluşturacaktır. Kamu istihdamının azaltılması girişimlerine ve haksız KHK’larla yaratılan adaletsizliklere TP’de yenisi eklenmektedir. Bu yanlış kararlardan derhal dönülmelidir! Ülke menfaatlerimize, kamu yararına ve Türkiye Petrolleri'nin faaliyet gösterdiği illerde sosyo-ekonomik dengenin sağlanmasına aykırılık oluşturan bu karar iptal edilmelidir. Geçmişte Türkiye Petrolleri bünyesinden koparılan kuruluşların bir bir özelleştirildiğini biliyoruz. Türkiye Petrolleri özelleştirme politikalarıyla kolsuz kanatsız bırakılmıştır. Bu nedenle, Türkiye Petrolleri'nin mevcut yapısı mutlaka korunmalı, devredilmek istenen faaliyetler kurum bünyesinde bırakılmalıdır. Türkiye Petrolleri'nde yapılması gereken, ulusal petrol şirketimizin entegre yapıya yeniden kavuşturulması ve bu yönde politikalar izlenerek TP’nin güçlendirilmesi olmalıdır. Uyarıyoruz! TP işçileri ve Petrol-İş Sendikası, Varlık Fonu’na devredilen TP’nin varlıklarının başka kuruluşlara aktarılmasına karşı çıkacak, saha hizmetlerinin TPIC’e devredilmesine ve emeklilik gerekçesiyle istihdam daralmasına tepkisini eylem ve etkinliklerle ortaya koyacaktır. Türkiye Petrolleri halkındır! Bu stratejik kuruluşun geleceği ile ülkemizin geleceği birdir. Halka ait değerlerin yeniden yapılandırma adı altında zayıflatılmasına, devredilmesine, satılmasına ve özelleştirilmesine en başta bu kuruluşların teminatı olan Türkiye Petrolleri işçisi ve Petrol-İş karşı çıkacak, Batman, Adıyaman, Ankara ve Lüleburgaz’da başta olmak üzere gerekli gördüğü her yerde eylem ve etkinlik yapmaktan geri durmayacaktır."

TPAO VARLIKLARINI BOTAŞ'A DEVREDECEK

Önceki ve Sonraki Haberler