1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Tüpraş’tan sürdürülebilir rafinaj yatırımı

Tüpraş’tan sürdürülebilir rafinaj yatırımı

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (Tüpraş), daha temiz akaryakıt elde edilmesini sağlayan alkilat üretimi amacıyla İzmit Rafinerisi’nde alkilasyon tesisi kuracak.

Tüpraş’tan sürdürülebilir rafinaj yatırımı

Enerji Günlüğü - Tüpraş, İzmit Rafineri’nde yaklaşık 9 milyar 119 milyon TL yatırımla kurulacak tesiste alkilat, izobütan, nbütan ve propan ürünleri üretilecek. Tesis ile piyasaya daha temiz yakıt sunmada kilit bir bileşen olan yüksek kaliteli benzin üretilmesi hedefleniyor.

Tüpraş’ın 2050 yılına kadar karbon nötr olma yolunda temiz enerji çözümleri sağlama hedefine ulaşmak amacıyla başlattığı Sürdürülebilir Rafinaj girişimi kapsamında yeni bir yatırıma hazırlanılıyor. Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. İzmit Rafinerisi tarafından Kocaeli İli, Körfez İlçesi, Güney Mahallesi Mevkiinde Alkilasyon Tesisi kurulması planlanıyor. Yaklaşık 9 milyar 119 milyon TL değerindeki proje ile yılda 11.3 Milyon Ton ham petrol işleme kapasitesine sahip TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi içerisinde alkilasyon ünitesi kurulacak. Alkilasyon ünitesinde 1 adet flare, 1 adet 20.000 ton kapasiteli Alkilat Depolama Tankı ve 1 adet 4.950 m3 kapasiteli Propilen Depolama Tankı yer alacak. 

Alkilasyon ünitesinin girdisi olarak mevcut durumda bulunan Akışkan Yataklı Kırma (FCC) Ünitesi’nden gelen bütan/bütilen karışımı olacak. Bu karışım, izobütan akımı ile reaksiyona girerek alkilat üretilecek. Alkilat ürünü benzin paçalında ihraç benzinde kullanılacak.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETİLEBİLECEK

Bu proje sonrasında rafineri ham petrol işleme kapasitesinde artış olmayacak olup nihai ürünlerin daha katma değerli ürünlere çevrilmesi sağlanacak. Proje sonrasında alkilat, izobütan, nbütan ve propan ürünlerin üretimi sayesinde ithal edilen bu ürünlerin ithalatının azaltılmasına katma değer sağlanacak. 

Proje ürün çeşidini arttırmaya yönelik olduğundan mevcut limanlara ilave bir trafik oluşturmayacak, limanlarda kapasite artışı olmayacak. LPG üretim miktarının yaklaşık 130.000 ton/yıl azalması ile proje kapsamında üretilecek alkilat tesiste ilave bir artışa sebep olmayacak.

MOTOR YAKITLARDAN PETROKİMYA ÜRÜNLERİNE YÖNELİŞ VAR

Sürdürülebilir rafinaj kapsamında Dünyada artık motor yakıtlardan çıkılıp, kimyasal ya da petrokimya ürünlerine yöneliş başlamış durumda.  Propilen üretimi ve alkilat üretimi bu ürün örneklerinden bazılarıdır. Alkilat üretimi sayesinde ihraç benzinde MTBE kullanmadan hac. % 35 speğine gelinecek, alkilatın yanı sıra propan, nbütan ve izobütan gibi diğer ürünler de üretilebilecek.

Alkilasyon, bir organik moleküle alkil grubu ekleme reaksiyonlarıdır. Bu prosesten elde edilen ürün ise alkilattır. Alkilatlar oktan sayısı yüksek, reid buhar basıncı düşük benzin bileşenleridir, her tür benzine oktan sayısını artırmak için karıştırılabilir.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler