1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türk Akımı denizaltı borularının yüzde 41'i döşendi

Türk Akımı denizaltı borularının yüzde 41'i döşendi

Enerji Günlüğü - Rus kamu enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı projesinin her biri 900 km olan iki denizaltı kolunda boru hattının yüzde 41'inden fazlasını...

Türk Akımı denizaltı borularının yüzde 41'i döşendi

Enerji Günlüğü - Rus kamu enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı projesinin her biri 900 km olan iki denizaltı kolunda boru hattının yüzde 41'inden fazlasını döşedi. 

Gazprom'dan yapılan açıklamada, "Türk Akımı'nın inşasına tüm hızıyla devam ediliyor. Projenin deniz kısmında iki kolda 373 kilometrelik boru hattı döşendi" ifadeleri kullanıldı. Böylece hattın iki denizaltı kolunda da boru döşeme çalışmalarının yüzde 41.4'ü tamamlanmış oldu.

Gazprom, Türk Akımı'nın denizden geçen kısmının inşasına 7 Mayıs'ta başlamıştı. Bu çalışmalar bittikten sonra Türkiye topraklarından geçecek olan 200 kilometrelik kısmın boru döşeme çalışmalarına başlanacak. 

Boru hattının deniz kesimi, Karadeniz altından ilerleyecek iki paralel boru hattından oluşacak. Açık deniz boru hatları, Rusya kıyısındaki Anapa kenti civarından başlayıp, İstanbul'a yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy'de Türkiye kıyısına çıkacak.  

BORU DÖŞEME ÇALIŞMALARI

TürkAkım projesi tamamlandığında, her biri yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip olan iki paralel boru hattından oluşacak. Her bir hat, binlerce ayrı boru kesiti birleştirilerek yapılacak.

Her biri yaklaşık 81 cm çapında ve 9 ton ağırlığında olan boru kesitlerininin çeperi, yaklaşık 4 santimetre kalınlığında yüksek kalitede karbon manganez çelikten yapılıyor. Kıyıya daha yakın kesimlere döşenecek borular, denizdeki hareketliliğe karşı daha da dayanıklı ve korumalı olması için betonla kaplanıyor.

Boru hattını oluşturacak borular, özel boru döşeme gemilerinde birbirine kaynaklanıp birleştiriliyor. Boruların birleşim noktaları, en ufak kusuru bile tespit etmek üzere ultrasonla inceleniyor. Borular aşınmaya karşı koruma için kaplandıktan sonra ortaya çıkan boru hattı geminin ilerlemesiyle beraber deniz tabanına indiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler