1. HABERLER

  2. ETKİNLİKLER

  3. Enerji sektöründe blockchain çalıştayı gerçekleştirildi

Enerji sektöründe blockchain çalıştayı gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü - Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Enerji Sektöründe Risk Yönetimi Çalışma Grubu, Türkiye enerji sektöründe ilk 'Enerji Sektöründe...

Enerji sektöründe blockchain çalıştayı gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü - Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Enerji Sektöründe Risk Yönetimi Çalışma Grubu, Türkiye enerji sektöründe ilk 'Enerji Sektöründe Kayıt Zinciri (Blockchain) Teknolojisi Çalıştayı’nı gerçekleştirdi.  

19 Ekim, Perşembe günü, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü, Arı3 Binası, Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen Çalıştayda, toptan enerji ticaretinde kayıt zinciri teknolojisi tartışıldı. Bugün Türkiye’deki toptan enerji ticaretinde verilerin analizi, takas, bağımsız piyasa izleme, risk gibi alanlarda kayıt zinciri teknolojisinin nasıl kullanılabileceği masaya yatırıldı. 

SUNUMLAR

Çalıştayın ilk bölümünde     finans sektöründe kayıt zinciri, Akbank’ın Ripple ile yaptığı uygulama örneği, Takasbank Kayıt Zinciri ve enerji sektöründe kayıt zinciri uygulamaları, TEB Dijital Bankacılık uygulamaları ile ilk Türk kayıt zinciri girişimi olan ve bu konuda ödüle de layık görülen Copyrobo konularında sunumlar gerçekleştirildi.

KAYIT ZİNCİRİ HAKKINDA

Teknolojinin bu denli hızlı bir şekilde geliştiği dönemde “kayıt zinciri” teknolojisi enerji sektöründe ilk örnekleri uygulanmaya başladı. Sözlük manasıyla “Kayıt Zinciri”, bir işlem verisinin merkezi olmayan, dağıtık bir dijital kayıt defterine yazılmasıdır. Böylece verinin geçmiş kopyaları sistemdeki tüm ağ sunucularında kaydedilerek “tüm yumurtalar aynı sepete konmamış” olur ve verinin güvenliği arttırılır. 

Günümüzde enerji sektöründe Toptan Ticaret, Dağıtık Şebekeler ve Yenilenebilir Kaynakların Sertifikalandırılma Mekanizmaları alanlarında kayıt zinciri teknolojileri uygulanmaya başlandı. 

Sabiha KÖTEK  

Önceki ve Sonraki Haberler