1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rolls-Royce Ürdün'de nükleer ile denizden su üretecek

Rolls-Royce Ürdün'de nükleer ile denizden su üretecek

Enerji Günlüğü - Ürdün Atom Enerjisi Komisyonu (JAEC), Rolls-Royce ile su arıtmak ve elektrik üretimi için küçük modüler reaksör teknolojisi için...

Rolls-Royce Ürdün'de nükleer ile denizden su üretecek

Enerji Günlüğü - Ürdün Atom Enerjisi Komisyonu (JAEC), Rolls-Royce ile su arıtmak ve elektrik üretimi için küçük modüler reaksör teknolojisi için işbirliğine gidecek.

Rolls-Royce ile Ürdün Atom Enerjisi Komisyonu (JAEC) arasında işbirliği için mutabakat imzalandı. Anlaşma kapsamında, Rolls-Royce tarafından Ürdün’de bir adet Küçük Modüler Reaktör (SMR) kurulmasına yönelik teknik fizibilite çalışmalarına başlandı.

Rolls-Royce Nükleer Başkanı Harry Holt, elektrikli otomobiller, deniz suyu arıtma ve bölgesel soğutma projeleri gibi sebeplerle dünyada enerji talebi arttıkça, Rolls-Royce'un küçük modüler reaktör teknolojilerine gösterilen ilginin de büyüdüğünü belirtti. Holt’a göre bu durum Britanya için önemli bir ihracat potansiyeli oluşturuyor.

JAEC Genel Müdürü Dr. Khaled Toukan ise SMR’lerin Ürdün'ün kuraklık ve elektrik şebekesinin küçüklüğü gibi önemli sorunlarına, ulusal enerji gamına nükleer enerjiyi de ekleyerek ciddi çözüm fırsatları getirdiğini vurguladı.

İki kurum, Ürdün'de elektrik üretimi ve deniz suyundaki tuzun arıtılması için kurulacak bir Rolls-Royce SMR elektrik santralinin teknik, güvenlik, ekonomi ve finansman bakımından ihtiyaçlarını belirlemek üzere iş birliği yapacak. Fizibilite çalışmasından çıkacak sonuçlar, JAEC'nin bir sonraki proje aşamasına geçiş için yatırım kararı almasına ışık tutacak.

Rolls-Royce, küçük modüler reaktörlü elektrik santralleri ile düşük maliyetli, düşük karbonlu enerji üreterek Birleşik Krallık'ın karbon taahhütlerini karşılamasına yardımcı olan bir konsorsiyumun lideri olarak nitelendiriliyor.

Rolls-Royce'un liderliğindeki Birleşik Krallık SMR konsorsiyumunun geliştireceği ürünlerin, megavat saat başına 60 İngiliz Sterlini’ne kadar inen maliyetlerle güvenilir enerji üretip rüzgar ve güneş enerjisiyle rekabet edebildiği ifade ediliyor.

Yenilikçi modüler yapıları sayesinde büyük altyapı projelerinin karmaşıklık, gecikme ve bütçe aşımlarının da önüne geçebilir.

SivilHavacılık, Savunma Havacılık, Denizcilik, Nükleer Enerji ve Güç Sistemleri sektörlerinde faaliyet gösteren Rolls-Royce, 150'den fazla ülkede 400'den fazla havayolu ve kiralama şirketi, 160 silahlı kuvvetler, 70'i deniz kuvvetleri olmak üzere 4 bin denizcilik müşterisi ve 5 binden fazla güç (elektrik santrali) ve nükleer enerji müşterisine hizmet veriyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler