1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Türkyılmaz: Akkuyu yanlış, tarih bizi haklı çıkaracak

Türkyılmaz: Akkuyu yanlış, tarih bizi haklı çıkaracak

Enerji Günlüğü - Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa etmenin yanlış...

Türkyılmaz: Akkuyu yanlış, tarih bizi haklı çıkaracak

Enerji Günlüğü - Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa etmenin yanlış olduğunu öne sürdü ve “Tarih bizi haklı çıkaracak” dedi. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu ve bu rapora dayalı olarak verilen “ÇED Uygundur” kararının iptali için açılan davanın görülmesine dair bir açıklama yaptı. Türkyılmaz, “Tarihe not düşmek: Akkuyu Nükleer Elektrik Santralı ÇED Raporunun İptali İçin Açılan Davaların Savunma Duruşmasından Notlar” başlıklı açıklamasında TMMOB, TTB ve TBB tarafından birlikte Danıştay’da açılan ve 14. Daire’de görülen 2014/ 11695 Esas dosya numaralı davada, savcılığın davanın reddedilmesi doğrultusunda görüş bildirmesinden sonra, son savunmaların alınacağı duruşmanın 22 Kasım 2017 günü yapıldığını hatırlattı. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ ÇED RAPORU DAVASI GÖRÜLMEYE BAŞLANDI 

Mersin’deki çeşitli demokratik kuruluşlar ve kişilerin aynı konuda açmış oldukları davalar için de son duruşmaların aynı gün  gerçekleştiğini kaydeden Türkyılmaz açıklamasında şu bilgileri paylaştı:  

“Bir kaç hafta önce, TMMOB Hukuk Danışmanı  Av. Nurten Yakış’ın önerisi  ve TMMOB Yürütme Kurulunun uygun görüşü ile ile bu son duruşmada, ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İnci Gökmen ve Prof. Dr. Ali Gökmen, TMMOB Enerji Komisyonu ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Başkanı  N. Bülent Damar ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı olarak benim, TMMOB adına uzman tanık olarak savunma yapmamıza yönelik  bir hazırlık çalışması  yaptık. Çalışmamıza, MMO Enerji Çalışma Grubu Üyesi Orhan Aytaç, EMO Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya ve kimya mühendisi  Nilgün Ercan arkadaşlarımız da destek oldular. 22 Kasım 2017 sabahı Danıştay binasında duruşma salonu önünde beklerken, duruşma sürerken, öğle arası verildiğinde Mersin’deki davacı kuruluşlar temsilcileri NKP Sözcüsü Av. Alpay Antmen, Tabib Odası Başkanı Dr.  Ful Uğurhan, TEMA Mersin Şube Başkanı Perihan Saydan Pazarbaşı, milletvekilleri Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Dr. Hüseyin Çamak ilk gözüme çarpanlar oldu. Elbette Mersinli meslektaşlarım ve yol arkadaşlarım, nükleere karşı mücadelenin yılmaz savaşçısı Sabahat Aslan ve Mersin’de demokrasi mücadelesinin önde gelen isimlerinden Serdar Erkan da yanımızdaydılar. HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Prof. Beyza Üstün de oradaydılar. TMMOB  Yönetim Kurulu Üyeleri Cemalettin Küçük ve Ekrem Poyraz, teknik görevlisi Eren Şahiner de duruşmadaydılar. Duruşmada TMMOB vekileri olarak Nurten Yakış  ve Cömert Uygur Erdem’in yanı sıra Hayati Küçük ve Ekin Öztürk de hazır bulundular.” 

UZMAN TANIK DİNLEME TALEBİNE RET

Oğuz Türkyılmaz, duruşma başlangıcında ilk sözü TMMOB vekili Nurten Yakış’ın aldığını ve savunmada uzman tanık dinletme talebini dile getirdiğini belirtti. Başlangıçta bu talebi kabul etmeyen Mahkeme Başkanı’nın “Söylenecekler söylendi, savcı görüş bildirdi, bu saatten sonra söylenecekler boşuna tarzında” bir yaklaşım içinde olduğunu öne süren Türkyılmaz sonraki gelişmeleri şöyle aktardı getirdi: 

“Nurten Yakış’ın ısrarlı ve kararlı konuşmalarıyla önce uzman tanıklar kim diye soruldu. Bizler ve TTB uzman tanığı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz kendimizi tanıttık. Beşer dakika konuşmamıza izin verildi. Sırasıyla İnci Hoca, Ali Hoca, Cavit Hoca, ben ve N. Bülent Damar söz aldık. Süre sınırı nedeniyle  görüşlerimizi mahkemede özetin özeti olarak ifade ettik. Tam metnini ise yazılı yazılı olarak mahkemeye sunduk. Duruşma, avukat savunmaları, davalı Çevre ve Orman Bakanlığı ve müdahil yatırımcı şirket beyanları ile devam etti. Görüşü istenen ve yapılan savunmalardan hiç etkilenmiş görünmeyen Savcı, önceden hazırlamış olduğu eski görüşünü tekrarladı ve davanın reddini talep etti. Duruşma avukat beyanları ve davacı sıfatıyla hazır bulunan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük’ün raporun reddi ve ÇED kararının iptali talebimizi gür bir sesle ve kararlı bir şekilde ifade etmesiyle son buldu. Mahkeme kararını daha sonra bildirecek.” 

“BİZİMKİ TARİHE NOT DÜŞMEK, TARİH BİZİ HAKLI ÇIKARACAK”

Oğuz Türkyılmaz açıklamasını şöyle tamamladı: 

“İktidar temsilcilerinin davanın seyrini etkilemeye yönelik, başta Akkuyu NES olmak üzere toplum yararına olmayan tüm proje ve uygulamaları eleştirenleri vatan hainliği ile suçlamaya kadar varan hukuka aykırı suçlama ve beyanlarının varlığında, anlattıklarımızı ilgisiz bir şekilde takip eden mahkeme heyetinin taleplerimiz doğrultusunda bir karar alacağını sanmıyorum. Bizimkisi tarihe  bir not düşmek. Çünkü biliyoruz ki, tarih bizi haklı bulacak.” 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler