1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB’den Fransa-İspanya elektrik hattına finansman

AB’den Fransa-İspanya elektrik hattına finansman

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, Fransa ve İspanya arasında kurulacak yeni sualtı elektrik hattına 578 milyon euro ile şimdiye kadarki en büyük finans...

AB’den Fransa-İspanya elektrik hattına finansman

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, Fransa ve İspanya arasında kurulacak yeni sualtı elektrik hattına 578 milyon euro ile şimdiye kadarki en büyük finans desteğini sunacak.

Avrupa Komisyonu, Fransa ve İspanya arasında kurulacak yeni enerji hattı için 578 milyon euro ayırdı. Bu miktar enerji alanında şu ana kadar verilmiş en büyük mali yardım olma özelliğine sahip. 1,75 milyar euroya mal olacak 370 kilometre uzunluğundaki hattın 2025’te hayata geçirilmesi bekleniyor.

İki ülke arasındaki Gascogne Körfezi’nden geçecek su altı elektrik hattı Avrupa Yürütmesi’nin öncelikli projeleri arasında. Enerji hattı, İspanya’nın ürettiği yenilenebilir enerji fazlasının Avrupa pazarını beslemesini sağlayacak. Gascogne projesi ile İspanya’nın paylaştığı elektrik oranı yüzde 6’ya yükselmiş olacak.

Hat, enerji aktarımının neredeyse ikiye katlanarak 2 bin 800 megavattan 5 bine çıkmasına olanak sağlayacak. Avrupa Komisyonu, üye ülkelerde üretilen elektriğin 2020’ye kadar yüzde 10’unun, 2030’a kadar ise yüzde 15’inin komşularına taşınabilmesini hedefliyor. Komisyon’un diğer bir hedefi de İber yarımadasının ortak enerji pazarından izole kalmasının önüne geçmek.

 
Önceki ve Sonraki Haberler