1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ENI ve Total'den Güney Kıbrıs'ta yeni gaz keşfi!

ENI ve Total'den Güney Kıbrıs'ta yeni gaz keşfi!

Enerji Günlüğü - Fransız Total ve İtalyan ENI ortaklığı, Güney Kıbrıs karasuları 6. Parseldeki Kalipso yatağında büyük bir doğal...

ENI ve Total'den Güney Kıbrıs'ta yeni gaz keşfi!

Enerji Günlüğü - Fransız Total ve İtalyan ENI ortaklığı, Güney Kıbrıs karasuları 6. Parseldeki Kalipso yatağında büyük bir doğal gaz rezervi keşfietti. 

İtalyan petrol ve gaz şirketi ENI, Fransız petrol ve gaz şirketi Total ile birlikte oluşturduğu konsorsiyumun, Güney Kıbrıs’ın 75 mil açığında bulunan 6. Parselde bulunan Kalipso yatağında doğal gaz keşfi yaptığını açıkladı. ENI yaptığı açıklamada, doğal gazın bulunduğu kaya yapılarının mükemmel rezerv bulundurma karakterinde olduklarını ifade ederken, rezerv miktarının tespiti için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. 6. Parselin bir kısmının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasuları içinde kaldığını her fırsatta açıklayan Türkiye'nin keşfe tepkisinin ne olacağı ise merak ediliyor.

Açıklamaya göre Saipem 12000 gemisi doğal gaza 2.074 metre derinlikte rastladı ve sondaj çalışması 3.827 metrede tamamlanacak. Sahanın toplam rezervinin 170-230 milyar metreküp olduğu tahmin ediliyor.

ZOHR İLE AYNI JEOLOJİK OLGULARA SAHİP

Açıklamada Kalipso 1 (Calypso 1) yatağının umut vadeden bir gaz keşfi olduğu ve Güney Kıbrıs Muhasır Ekonomik Bölgesi’nde Mısır karasularında keşfedilen ve dünyanın en büyük doğal gaz rezervi olan “Zohr” yatağının jeolojik olgularına benzediği kaydedildi. Yatağın, Zohr yatağının yüzde 35’ine yayıldığı ve bu nedenle uzmanlar yatağın küçük bir Zohr olduğunu kaydediyorlar.

Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler