1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Uraz: Pişirmede doğal gaz tercihi aile bütçesine katkı sağlıyor

Uraz: Pişirmede doğal gaz tercihi aile bütçesine katkı sağlıyor

Aksa Doğalgaz 2. Grup Başkan Yardımcısı Sertaç Uraz, doğalgazın sadece mutfakta pişirme amaçlı kullanıldığında bile yapılan yatırımı iki yılda geri ödeyip, devamında aile ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını söyledi.

Uraz: Pişirmede doğal gaz tercihi aile bütçesine katkı sağlıyor

Enerji Günlüğü - 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler etkilediği alanlarda büyük can kaybına neden olurken, ağır bir yıkıma yol açtı. Depremler, pek çok alanda olduğu gibi enerji alanında da altyapıyı etkiledi. Peki deprem bölgelerindeki doğal gaz şirketleri neler yaptı, bu süreci nasıl yönetti? Aksa Doğalgaz 2. Grup Başkan Yardımcısı Sertaç Uraz, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerinde hizmet sunan Aksa Çukurova Doğalgaz’ın faaliyetleri konusundaki değerlendirmelerini paylaşırken, buna ilişkin bu soruyu da cevapladı.

Şirketinizin görev bölgesi nereleri kapsıyor?

Aksa Çukurova Doğalgaz olarak Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan geniş bir coğrafyada doğal gaz dağıtım hizmeti veriyoruz. 2007 yılında faaliyete geçen şirketimiz gaz sağladığı yerleşim birimlerinin sayısını her geçen gün arttırıyor.

2023’te gaz ulaştırılan yerler hangileri oldu?

Geçen yıl Adana, Hatay ve Mersin’in bazı ilçelerini gaza kavuşturduk. Adana’nın Tufanbeyli, Feke, Saimbeyli, Aladağ, Karataş ilçeleri yeni gaz ulaştırılan yerleşim yerlerinden. Hatay’ın Kumlu, Altınözü, Yayladağı ilçeleri ile Mersin’in Bozyazı, Aydıncık, Anamur ve Gülnar ilçeleri de Cumhuriyetin 100. Yılında doğalgazla buluşturduğumuz yerleşim birimleri arasında yer aldı.

sertac-uraz.jpegYeni yerleşimlere gaz ulaştırmak için şebeke de büyüyor haliyle değil mi?

Evet, görev bölgemizdeki illerimizin tamamında genişleme çalışmalarımız sürüyor. 2023 yılında bölgemizde toplam doğal gaz şebekemizin uzunluğu 8 bin 176 kilometreye ulaştı.

Abone ve sayaç sayınızda ne kadar artış yaşandı?

2022 yılında 754 bin 970 olan abone sayımızı 2023 sonu itibariyle 862 bine ulaştırdık. Aynı dönemde sayaç sayımız da 547 bin 396’dan 536 bin 839’a yükseldi.

Bölgenizde son beş yılda kaç metreküp doğal gaz tüketildi?

Dört şehri içeren Aksa Çukurova Doğalgaz’ın standart metreküp (sm3) cinsinden gaz tüketimi son beş yılda 12.5 milyar metreküpü aştı.

Doğal gaz talebini hangi faktörler etkiliyor?

Diğer seçeneklere göre daha ekonomik oluşu, vatandaşın doğalgazı tercih etmesini sağlayan başlıca faktörlerden biri. Ağustos 2023 verilerine göre doğal gaz ısınmada ithal kömüre göre dört kat, elektriğe göre üç kat, mutfakta yemek pişirmede ve sıcak suda tüpe göre beş kat daha ekonomik bir yakıt.

Kullanım kolaylığı ve konfor faktörü?

Evet bunlar da doğalgazın tercihi için önemli faktörler. Doğal gaz odun ve kömürün aksine vatandaşları kül ve baca temizliği ile taşıma ve depolama zahmetlerinden kurtarıyor. Mutfakta ‘tüp bitti, yemek yarıda kaldı’ derdini ortadan kaldıran doğalgaz, 7/24 sıcak suya erişim olanağı sunuyor. Tüm bunların yanında mevsimsel farklılıklar da gaz talebindeki değişimlerin nedenleri arasında yer alıyor.

2024’te bölgenizdeki gaz tüketimine dair beklentiniz nedir?

Mevsimsel etkilerin önemli faktör olduğunu belirtmiştim. Sıcaklığın özellikle son iki yıldır mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle geçmiş yıllara oranla biraz daha düşük bir talep bekliyoruz. Haliyle bu da bölgemizdeki ortalama gaz tüketimini etkileyecektir.

Bölgenizdeki gaz kullanıcılarına tavsiyeleriniz var mı?

Isınma, sıcak su ve pişirme amaçlı tüketimde tasarruflu, bilinçli ve güvenli doğalgaz kullanımı öneriyoruz. Yürüttüğümüz iletişim faaliyetleriyle sürekli bu hususun altını çiziyoruz. Örneğin kombilerin sıcaklık ayarını yalnızca bir derece düşürmek bile yüzde 7’ye varan oranda tasarrufa olanak sağlıyor. Bir diğer önemli husus ise güvenli kullanım. Doğalgaz doğru kullanıldığında en güvenilir yakıtlardan biri.

Kapısına ulaştığı halde gaz kullanmaya başlamayan vatandaşlara ne önerirsiniz?

Bölgemizde kış şartları nispeten yumuşak ve kısa sürüyor. Bu da ilk etapta doğal gazın ihtiyaç durumunun sorgulanmasına neden oluyordu. Ancak tüketici deneyiminin oluşmasıyla birlikte bu algı değişiyor. Sadece mutfakta pişirme amaçlı kullanıldığında bile doğalgaz, yapılan harcamayı iki yıl gibi kısa bir sürede geri ödüyor, devamında aile ekonomisine önemli bir katkı sağlanıyor. Vatandaşlarımızın bu konulardaki farkındalığı arttıkça gaz tüketim talebi de yayılıyor.

Tüketici şikayetlerini nasıl karşılıyorsunuz?

Aksa Çukurova Doğalgaz şu an itibarıyla 15 Şube ve 4 gezici şube ile kapsamlı hizmet sunuyor. Bağlantı anlaşmasından tesisat kontrolüne, gaz açmadan sözleşme yenilemeye kadar tüm süreçlerimizde, tüketici ile temas noktalarımızın tamamında iyileştirmeler yapıyoruz. Böylece etkin ve sürdürülebilir bir müşteri deneyimi ortaya koyuluyor. Bu çabalarımız bize ödül de getirdi. Ticaret Bakanlığı’nın 26. Tüketici Ödülleri çalışmasında Yılın Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü’ne değer görüldük. Bu da bize doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösterdi ve motivasyon kaynağı oldu.

Görev bölgenizdeki illerden özellikle ikisi, 6 Şubat depremlerinde ağır yaralar aldı, sizin cephede neler yaşandı?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri hepimizi derinden sarstı. İki çalışma arkadaşımız yaşamını yitirdi, yaralılarımız da vardı. Depremlerde hem çalışanlarımızla hem hizmet verdiğimiz tüketicilerle acımızı paylaştık. İmkansızlıkları bertaraf ettik. Hayatın olağan akışında ilerleyebilmesi için üstlendiği sorumluluğun hep farkında olan ekiplerimiz yılmadan en iyi bildiği işi yaptı, kesintisiz gaz arzı sağladı.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler