1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. İkisu HES`e yeniden ÇED Olumlu kararı verildi

İkisu HES`e yeniden ÇED Olumlu kararı verildi

Enerji Günlüğü – İkisu Enerji'nin Giresun’da kurmayı planladığı 40 MW'lık İkisu Barajı ve HES için Çevre Bakanlığı yeniden "ÇED Olumlu" kararı...

İkisu HES`e yeniden ÇED Olumlu kararı verildi

Enerji Günlüğü – İkisu Enerji'nin Giresun’da kurmayı planladığı 40 MW'lık İkisu Barajı ve HES için Çevre Bakanlığı yeniden "ÇED Olumlu" kararı verdi.

İkisu Enerji Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Giresun İli, Dereli İlçesi, Aksu Deresi üzerinde yapılması planlanan İkisu Barajı ve HES için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ikinci kez "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" Kararı verdi.

Daha önce hakkında ÇED Olumlu Kararı’ verilen projede bu kararın iptali için Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açılmıştı. Şirket, Ordu İdare Mahkemesi’nin ÇED Olumlu kararının iptaline ilişkin tüm hususları dikkate alarak projedeki eksikliklerin giderileceği şekilde yeni bir ÇED Raporu hazırladı. ÇED Olumlu kararı alan yeni proje sonrası söz konusu proje Cenay Elektrik Üretim İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.’den İkisu Enerji Üretim ve Tic. A.Ş.’ye devroldu.

PROJEYE YENİDEN ÇED OLUMLU KARARI VERİLDİ

Şirketin projeye ilişkin hazırladığı nihai ÇED Raporu için Bakanlık yeniden "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" Kararı verdi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada,proje ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan ÇED Raporu'nun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenip değerlendirildiği belirtilerek, Bakanlık tarafından "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" Kararı verildiği duyuruldu.

Açıklamaya göre, Giresun Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekiyor. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığa, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de Giresun Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekiyor.

PROJE HAKKINDA

İkisu Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılıp işletilmesi planlanan İkisu Barajı ve HES Projesi (Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme Tesisi ve Beton Santrali Dahil) kapsamında, İkisu barajı ve su alma yapıları, enerji tüneli, denge bacası, cebri boru ve santral binasıdır. Projenin inşaat aşamasında kullanılmak üzere destek üniteler olarak, şantiye alanları (prefabrik taşınabilir yapılardan oluşan), kazı fazlası malzeme alanları, malzeme ocakları, kırma-eleme tesisleri ve beton santralleri kurulacak.

Proje bedeli 132 milyon TL olarak belirlenen projenin yapım süresi yaklaşık 3 yıl olarak hesaplanıyor. Yatırımın işletme süresi 49 yıl olarak öngörülen 40MW Kurulu gücünde planlanan İkisu Barajı ve HES projesi kapsamında yıllık toplam 145,37 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler