1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Iraklı petrol şirketlerinden BOTAŞ’a acil uyarı

Iraklı petrol şirketlerinden BOTAŞ’a acil uyarı

Enerji Günlüğü - Irak devlet petrol şirketleri NOC ve SOMO, BOTAŞ’a ‘acil’ kodlu resmî yazı gönderdi ve Aralık 2013’te başlayan Kuzey Irak’tan...

Iraklı petrol şirketlerinden BOTAŞ’a acil uyarı

Enerji Günlüğü - Irak devlet petrol şirketleri NOC ve SOMO, BOTAŞ’a ‘acil’ kodlu resmî yazı gönderdi ve Aralık 2013’te başlayan Kuzey Irak’tan petrol taşımayı durdurmasını istedi.

Zaman gazetesinden İsmail Altunsoy’un haberine göre, Merkezî hükümetin tepki göstermesinin ardından, Irak devlet petrol şirketleri NOC ve SOMO, BOTAŞ’a ‘acil’ kodlu resmî yazı gönderdi ve 1973’te imzalanan ve 2010’da yenilenen petrol anlaşmalarına aykırı olduğu ve hukukî haklar doğacağı uyarısı yaparak Kuzey Irak’tan petrol taşımasının durdurulmasını istedi.

Irak Cumhuriyeti Kuzey Bölgesi petrol üretim şirketi NOC ve devlet pazarlama şirketi SOMO, BOTAŞ’a gönderdiği ‘Acil’ kodlu yazıda, gelen petrolün Irak Devleti’nin malı olduğu hatırlatması yapılarak, petrol sevkiyatınının devam etmesi halinde bunun 1973 yılında imzalanan ve 2010’da yenilenen iki ülke arasındaki Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Anlaşması’nın ihlali anlamına geldiği uyarısı yapılıyor. Yazıda, 4 Ocak’tan itibaren Kürt Bölgesi’nden Türkiye toprakları içindeki petrol boru hattından petrol pompalanmaya başlanmasının kaygıyla izlendiğine vurgu yapılıyor.

Irak petrollerinin yegane temsilcisi ve pazarlanmasının NOC ve SOMO’ya ait olduğuna vurgu yapılan yazıda, Ceyhan’daki Irak Sevkiyat Ofisi çalışanlarına BOTAŞ yetkililerince bundan sonraki sürece müdahil olunmaması söylendiğini, bunun da Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Anlaşması’nın ihlali olarak değerlendirileceği bilgisine yer veriliyor. Irak hidrokarbon kaynaklarının ihraç ve sevkiyatında tek yetkili Irak Petrol Bakanlığı ve Petrol Pazarlama Şirketi SOMO’dur. Resmi yazıda, sevkiyatın derhal durdurulması isteniyor.

Enerji Bakanlığı kaynakları ise konuyla ilgili görüşmelerin sürdürüldüğü bilgisini verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler