1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP Azerbaycan’ın Ermenistan’a nükleer tehdidini kınadı

NKP Azerbaycan’ın Ermenistan’a nükleer tehdidini kınadı

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Azerbaycan’ın Ermenistan’ı Metsamor Nükleer Santralı’nı hedef almakla tehdit etmesini kınadı ve risklere dikkat çekti.

NKP Azerbaycan’ın Ermenistan’a nükleer tehdidini kınadı

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Azerbaycan’ın Ermenistan’ı Metsamor Nükleer Santralı’nı hedef almakla tehdit etmesini kınadı ve risklere dikkat çekti.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Azerbaycan’ın Ermenistan’ı Metsamor Nükleer Santralı’nı hedef almakla tehdit etmesini kınayan bir basın açıklaması yaptı. Santralin Türkiye’ye sadece 16 kilometre uzaklıkta olduğu hatırlatılarak, AKP hükümetine, Azerbaycan`ın Metsamor Nükleer Santrali`ne yönelik yapılacak bir saldırının Ülkemiz ve bölgemiz açısından doğuracağı ağır sonuçların hatırlatılmasına ilişkin göreve çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Azerbaycan hükümetinin nükleer santrala yönelik tehditleri karşısında,  Dünya Atom Enerjisi Kurumu’nun ve Birleşmiş Milletler’in acilen önleyici tedbirler almasını talep edildi.

SAVAŞ SUÇU KAPSAMINDA

“Nükleer santralların barındırdığı risklerin sonucu, yaşanan büyük felaketlerle acı bedeller ödenerek tüm dünya kamuoyunca görülmüşken, ülkeler arasında çıkan savaşlarda saldırı hedefi olarak gösterilmesini kabul etmiyoruz” denilen açıklamada, Azerbaycan’ın nükleer tehdidinin uluslararası hukuk kurallarına özellikle de Cenevre Konvansiyonu Birinci Ek Protokolü’ne aykırılık teşkil ettiği ve uluslararası savaş konvansiyonu kapsamında suç işlendiği hatırlatıldı. 

SINIRIMIZDAKİ SAATLİ BOMBA

Açıklamada, "Metsamor Nükleer Santralı 1977 yılında Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak Rosatom tarafından inşa edilmiş, 2005 yılında ömrünü tamamlayan santral günümüz koşullarında da ısrarla faaliyetine devam ettirilmiştir. Ermenistan ve Bulgaristan`da, Ülke sınırımızın hemen yanında, adeta görülmemiş güçte yıkıcı saatli bomba niteliği taşıyan santrallar, ulusal güvenliğimiz açısından büyük tehdit oluşturmaktadır.  Son derece eski teknolojiye sahip bu santralların çalışması bile büyük bir tehdit unsuru iken, Metsamor`a olası bir saldırı sonucunda; Iğdır, Kars ve Ağrı illerimiz başta olmak üzere, Erivan, Nahçıvan, Gürcistan, İran gibi sınıra komşu ülkeler ve hatta Avrupa için de hayati tehlike oluşturacağı oldukça açıktır” ifadesi kullanıldı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler