1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Obama`dan Keystone XL boru hattına veto

Obama`dan Keystone XL boru hattına veto

Enerji Günlüğü -ABD Başkanı Barack Obama, çevrecilerin karşı çıktığı Keystone XL ham petrol boru hattını veto etti.Kanada'nın Alberta ile ABD'nin...

Obama`dan Keystone XL boru hattına veto

Enerji Günlüğü -ABD Başkanı Barack Obama, çevrecilerin karşı çıktığı Keystone XL ham petrol boru hattını veto etti.

Kanada'nın Alberta ile ABD'nin Nebraska eyaletleri arasında kurulması öngörülen "Keystone XL" petrol boru hattının yapılmasına ABD Başkanı Barack Obama'nın beklenen vetosu geldi.

ABD Başkanı Barcak Obama, ülkedeki yeni ham petrol boru hattı inşası tartışmasına son noktayı koydu. Obama, Cumhuriyetçilerin üst düzeyde öncelik verdiği bir proje olarak gösterilen ve Kanada’dan Meksika Körfezi’ne petrol taşıyacak olan Keystone XL boru hattının yapımını reddetti.

Veto kararını, Beyaz Saray’da Başkan Yardımcısı Joe Biden veDışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte açıklayan Obama, “John Kerry, uzun araştırmalar ve yoğun görüşmelerden sonra, Keystone XL petrol boru hattının, ulusal çıkarlarımıza yaramayacağı sonucuna vardıklarını bildirdi. Ben de bu karara katılıyorum. Bu sabah Kanada Başbakanı Justın Trudeau ile de konuşup kararımı bildirdim. Kendisi hayal kırıklığına uğradığını belirtti, iki ülke arasında enerji ve iklim değişiklikleri konularını da içeren çok yönlü işbirlikleri olabileceği konusunda uzlaştık” dedi.

Keystone petrol boru hattının, yıllar boyunca Amerikan siyasetinde abartılı bir biçimde tartışma konusu olduğunu anlatan Obama, “Ciddi sorunlar varken bu konu çok abartıldı. Şurası açık ki bu boru hattı, bazılarının savunduğu gibi ekonomimize gümüş kurşun etkisi yapmayacak. Yada ötekilerin savunduğu gibi bir felakete de yol açmayacak. Boru hattının uzun vadeli, anlamlı bir katkısı olmayacak ekonomimize. Kongre iş alanı yaratma çabasında ciddi ise, bunun yolu bu değil. İki partinin ortaklaşa uzlaşacağı yapısal bir değişikliğe gidip, boru hattından 30 kat daha fazla istihdam sağlayacak planları ele almak gerek” diye konuştu.

Söz konusu boru hattı, güzergahı nedeniyle çevresel kaygılara yol açmış, bu yüzden ciddi tartışmalara konu olmuştu.

CUMHURİYETÇİLERE DESTEK ARTABİLİR

Obama hükümetinin aldığı bu karar ile aynı zamana denk gelen Amerikan enerji şirketi ExxonMobil'e iklim değişkilğini hafife alan açıklamlarla halkı yanlış yönlendirdiği için yüklü bir para cezası kesilebilmesi htimali bulunan soruşturma başlatılmasının, seçimler öncesinde petrol şirketlerinin Cumhuriyetçilere olan desteği arttırabileceği ifade ediliyor.

EXXONMOBİL'E SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler