1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Sorulmadıkça petrol bulundu demiyorum

Yıldız: Sorulmadıkça petrol bulundu demiyorum

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçimde istismar edilmemesi için TPAO'ya ait Çalışkan 1 kuyusunda petrol bulsalar bile...

Yıldız: Sorulmadıkça petrol bulundu demiyorum

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçimde istismar edilmemesi için TPAO'ya ait Çalışkan 1 kuyusunda petrol bulsalar bile bunu kamuoyuyla paylaşmama kararı aldığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldız, geçenlerde yüksek gravitede petrol bulunduğu söylenen Irak sınırındaki petrol kuyusu için, “Çalışkan 1 dediğimiz ve TPAO'ya ait olan kuyuda sorulmadıkça, 'petrol bulundu' diye bir cümle kullanmıyorum. Hatta şöyle bir karar aldım, arkadaşlarımla da paylaştım. Seçimde istismar edilmemesi için petrol bulsak bile bunu kamuoyuyla paylaşmayalım dedim. Buranın rezervi tam tespit edilebilmiş değil" dedi.

ÖNEMLİ OLAN PROJELERİN GERÇEKLEŞİP GERÇEKLEŞMEMESİ

Yıldız, Kuzey Irak'tan Ceyhan'a bir süre önce başlayan petrol akışının devam ettiğini belirterek, Irak petrollerinin dünyaya taşınması konusunda geçmişte de zaman zaman gündeme gelen projelerin bugün yeniden gündeme geldiğini ama önemli olanın bunların gerçekleşip gerçekleşemeyeceği olduğunu ifade etti.

SURİYE’DEN GEÇİRİLEN BORU HATTI BİR GÜN İŞLEMEZ

Kuzey Irak petrollerinin Suriye ve İsrail üzerinden taşınmasına yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Yıldız, "Bugünkü Suriye'den mi petrol boru hattı geçireceksiniz. Bir gün işlemez o boru hattı. Biz başka projelere saygılıyız. Kendi yaptığımız projelerle ilgileniyoruz. İsrail'den de Suriye'den de geçirebilirler ama biz istikrarlı bir ülke vadediyoruz" diye konuştu.

DOĞALGAZ BORU HATTINDA İSTİKRAR VAAT EDİYORUZ

Yıldız, Türkiye olarak istikrar vaat ediyoruz vurgusunu yaparak, “Bu boru hattının işleyeceğini söylüyoruz. Bütün doğalgaz boru hatlarının Türkiye’deki istikrardan nasibini alacağını söylüyoruz. Iraklı kardeşlerimizin aralarındaki problemlerini çözmelerini tavsiye ediyoruz. Biz anayasaya aykırı iş yapmayız. Irak’ın bütünlüğü ve egemenliğiyle alakalı bir konuda farklı bir şey düşünmeyiz. Petrol gelirse aktarırız. Oradan olmayan petrolü aktaramayız. Bu Iraklı kardeşlerimizin iç problemi eğer Irak’ın kuzeyinde ya da güneyinde petrol çıkarılacak ve dünya piyasalarına sunulacaksa bunun en güvenli yolu Türkiye. Biz şu anda İran’dan daha fazla petrol ithal ediyoruz Irak’tan. Iraklı kardeşlerimizin de bu noktaları gözden kaçırmayacaklarını düşünüyorum” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler