1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2020 yılı YEKDEM başvurularının ayrıntıları belli oldu

2020 yılı YEKDEM başvurularının ayrıntıları belli oldu

EPDK, 2020 yılında YEKDEM’den yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin en geç 31 Ekim 2019 tarihi sonuna kadar kendilerine başvurmaları gerektiğini açıkladı.

2020 yılı YEKDEM başvurularının ayrıntıları belli oldu

Enerji Günlüğü - EPDK, 2020 yılında YEKDEM’den yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin en geç 31 Ekim 2019 tarihi sonuna kadar kendilerine başvurmaları gerektiğini açıkladı.

EPDK bir duyuru yayınlayarak 2020 yılında YEKDEM’den yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin en geç 31 Ekim 2019 tarihi sonuna kadar kendilerine başvurmaları gerektiğini ve başvuruların elektronik ortamda yapılacağını açıkladı. 

BAŞVURULAR SADECE ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK

Duyuruda ayrıca 2020 yılı ve sonrası yıllar için YEKDEM başvuruları EPDK tarafından elektronik ortamda alınacağı da kaydedildi. Başvurular, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğüne yapılacak.

Başvuru yapmayı düşünen üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına YEKDEM başvurusu yapmaya yetkili kıldıkları kişi veya kişilere ait yetki belgelerinin aslını ya da noter onaylı nüshasını belirlenen dilekçe formatına uygun bir yazının eki olarak ivedilikle Kuruma elden veya posta yoluyla sunmaları gerektiği de vurgulandı. Yetki belgelerinin Kuruma posta ile gönderilmesi halinde postaya verilme tarihi ve oluşabilecek gecikmelerin dikkate alınmayacağı da kaydedildi.

YEKDEM YARARLANMA KOŞULLARI

YEK Destekleme Mekanizmasından 2020 yılında yararlanmak isteyen üretim lisansı sahiplerinin başvurularına konu üretim tesislerinin 1 Kasım 2009 tarihi ve sonrasında işletmeye girmiş olması ve başvuru tarihi itibarıyla geçici kabulü yapılarak tamamen ya da kısmen işletmeye alınmış olması gerekiyor.

YERLİ AKSAM DESTEĞİ BAŞVURULARI 1 AĞUSTOS’A KADAR YAPILACAK

EPDK yaptığı duyuruda yerli aksam desteği ile de ilgili başvurular hakkında bilgi verdi. “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Yerli Aksamın Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında 2020 yılı yerli katkı ilave fiyatından faydalanmak isteyen lisans sahibi tüzel kişilerin başvurularını 1 Ağustos 2019 tarihine kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne (EİGM) yapmaları gerektiği kaydedildi. Söz konusu başvurularla ilgili EİGM’nin yaptığı duyuruya https://www.eigm.gov.tr/tr-TR/Guncel-Duyurular/Yerli-Aksam-Web-Duyurusu  adresinden ulaşılabiliyor.

YEK Destekleme mekanizması ile ilgili lisanslı ve lisanssız elektrik üretimi mevzuatı kapsamında, https://www.epdk.org.tr/Detay/Icerik/3-0-72/elektrikyekdem  adresinde “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünde ayrıntılı açıklamalar yer alıyor. 

EPDK son olarak da YEKDEM ile alakalı herhangi bir dosya kontrolü ve eksiklik bildirimi yapmayacağını, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik’in 6 ncı maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği 5 inci maddeye göre yapılan başvurulardan tam ve eksiksiz olduğu tespit edilenlerin değerlendirmeye alınacağını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler