1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2020’de 45 santral kapasite desteği alacak

2020’de 45 santral kapasite desteği alacak

2020 yılında kapasite mekanizmasından toplam 45 kömür, gaz ve hidroelektrik santral faydalanacak.

2020’de 45 santral kapasite desteği alacak

Enerji Günlüğü - 2020 yılında kapasite mekanizmasından toplam 45 kömür, gaz ve hidroelektrik santral faydalanacak.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) 2020 yılında kapasite mekanizmasından faydalanacak olan santrallerin listesini güncelledi. Buna göre listeye, Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği’nin geçici 3. maddesi kapsamında DGKÇ santralleri için uzatılan başvuru sürecinde başvurusu kabul edilen Lüleburgaz Santrali ve EPDK tarafından verilen görüş doğrultusunda başvuruları kabul edilen Kadıncık-1 HES ile Kadıncık-2 HES santralleri eklendi. 

Eklemelerin ardından önümüzdeki yıl kapasite mekanizmasından yararlanacak olan kömür, gaz ve hidroelektrik santrallerinin sayısı 45 oldu. 

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor.

Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor.

İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor.  

TEİAŞ, bu ay başında yaptığı açıklamada, Ekim’de piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 39 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline toplam 192,1 milyon TL kapasite ödemesi yapacağını açıklamıştı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler