1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. 288 şirketten G7’ye iklim değişikliği çağrısı

288 şirketten G7’ye iklim değişikliği çağrısı

Enerji Günlüğü - 288 büyük şirket G7 ülkelerine iklim değişikliğine karşı mücadeleyi hızlandırma ve bu kapsamda kömür ve fosil yakıt kullanımını...

288 şirketten G7’ye iklim değişikliği çağrısı

Enerji Günlüğü - 288 büyük şirket G7 ülkelerine iklim değişikliğine karşı mücadeleyi hızlandırma ve bu kapsamda kömür ve fosil yakıt kullanımını aşamalı olarak kaldırma çağrısı yaptı.

Aralarında Allianz Global Investors, DWS, HSBC Global Asset Management, Nomura Asset Management gibi dünya devlerinin olduğu toplam değeri 26 trilyon doları bulan firmalar, G7 ülkelerinden kömür kullanımını aşamalı olarak kaldırma sürecini hızlandırmasını talep etti. 

ELEKTRİĞİN YÜZDE 40’I KÖMÜRDEN ÜRETİLİYOR

DW'nin haberine göre, firmaların 8-9 Haziran tarihlerinde Kanada'da düzenlenecek G7 zirvesi öncesi yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "Temiz enerjiye doğru küresel değişimin yolda olduğu, ancak hükümetlerin çok daha fazlasını yapması gerektiği" belirtildi. Açıklamada, küresel ısınmayı azaltmak için 2015 Paris İklim Zirvesi sonrası verilen taahhütlerin küresel ısınmayı sınırlandırmak için yeterli olmadığına dikkat çekildi. İklim değişikliğiyle mücadelede ilerleme kaydedebilmek için hükümetlerin kömür enerjisi ve fosil yakıt kullanımına aşamalı olarak son vermesi gerektiğini belirten firmalar, üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 40'ının hala kömürden sağlandığına dikkat çekti. 

KARBON FİYATLANDIRMASI ÇAĞRISI

G7 ülkelerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler’e de iletilen açıklamada öncü devletlere emisyon değerlerinin azaltılması amacıyla uygulanan bir politika olan karbon fiyatlandırması için de çağrıda bulunuldu. 

G7 ülkelerinden Kanada, İngiltere, Fransa ve İtalya geçen yıl kurulan ve 2030 yılına kadar kömür kullanımını sonlandırmayı amaçlayan "Powering Past Coal” birliğinin üyeleri arasında yer alıyor. Diğer G7 ülkeleri Almanya ve Japonya ise yaklaşık 30 ülkeden oluşan birliğe üye değil.

Önceki ve Sonraki Haberler