1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD Çin’in Vietnam hidrokarbon çalışmalarına müdahalesinden rahatsız

ABD Çin’in Vietnam hidrokarbon çalışmalarına müdahalesinden rahatsız

ABD, Vietnam’ın petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine Çin’in müdahale ediyor olmasının oldukça endişe verici olduğunu açıkladı.

ABD Çin’in Vietnam hidrokarbon çalışmalarına müdahalesinden rahatsız

Enerji Günlüğü - ABD, Vietnam’ın petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine Çin’in müdahale ediyor olmasının oldukça endişe verici olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Vietnam’ın kendi kontrolunda olduğunu iddia ettiği sulardaki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine Çin’in müdahale ediyor olmasının oldukça endişe verici olduğunu vurguluyor. Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere göre, Bakanlığın yayınladığı ilgili açıklamada, Pekin’in bu yaklaşımının denizcilikle ilgili uzlaşmazlıkların barışçıl çözümüne katkı sağlamadığına dikkat çekildi. 

Çin, 13 Ağustos tarihinde Güney Çin Denizi’nde Vietnam yakınlarına zırhlı tekneler eşliğinde bir tetkik gemisi göndermişti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 22 Ağustos tarihli açıklamasında Çin’in bu hamlesinin Pekin’in, Çin Güney Denizi’yle ilgili uzlaşmazlıklarda diğer taraflara gözdağı verme çabalarını daha da arttırma niyetinde olduğunun göstergesi olduğu belirtildi. Washington’la ilişkilerini daha da yakınlaştırmaya çalışan Vietnam da Pekin’den söz konusu gemisini bölgeden geri çekmesini talep etmişti. 

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyeleri Güney Çin Denizi’nde kontrol konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Üye ülkeler Pekin’i yabancı petrol ve doğalgaz firmalarıyla ortaklık kurmalarını önleyip sadece Çin devlet kurumlarıyla çalışmaya zorlamakla suçluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler