1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. ABD ve Çin iklim için işbirliğini görüşecekler

ABD ve Çin iklim için işbirliğini görüşecekler

Dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD, küresel ısınma ile mücadele için iklim değişikliği konusunda işbirliğini görüşecekler.

ABD ve Çin iklim için işbirliğini görüşecekler

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD, küresel ısınma ile mücadele için iklim değişikliği konusunda işbirliğini görüşecekler.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'in İklim Özel Temsilcisi John Kerry, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (COP26) ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Çin'in Shanghai kentine ulaştı. John Kerry'in 17 Nisan'a kadar sürecek ziyareti kapsamında Çinli mevkidaşı Xie Zhenhua ile görüşeceği bildirildi. 

Kerry ile Xie, küresel ısınma ile mücadele için uluslararası işbirliğine ve Kasım ayında İskoçya'da düzenlenecek 2021 BM İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26) dair fikir alışverişinde bulunacak. Kerry’nin, Çin'e karbon salımını azaltılması için iddialı hedefler  belirlemesi yönünde baskı yapacağı da kaydediliyor. 

ABD VE ÇİN KARŞILIKLI TALEPLERDE BULUNACAKLAR

ABD, Çin'den kömürle çalışan elektrik santralleri inşa etmeyi bırakmasını ve yurt dışındaki kömür girişimlerini finanse etmeyi durdurmasını isterken, Çin temiz teknoloji elde etmek ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için ABD'nin gelişmekte olan ülkelere daha fazla nakit vermesini istiyor. Çin ayrıca Washington'u emisyonlarda derin kesintiler ilan etmeye çağırıyor. Çinli ve ABD'li üst düzey yetkililer arasında 18-19 Mart günlerinde Alaska'da gerçekleşen görüşmelerde, iki taraf iklim değişikliği alanındaki temasları sürdürme ve bir ortak çalışma grubu kurma üzerinde mutabık kalmıştı.

“ÇİN İLE İLİŞKİLER ÇATIŞMAYA DEĞİL, REKABETE DAYANIYOR”

Kerry'in Shanghay ve Seul'e yapacağı ziyareti, Washington'un öncülüğünde düzenlenecek üst düzey iklim zirvesinin hemen öncesinde gerçekleşmesiyle de dikkat çekiyor. Bu, bir Biden yönetimi yetkilisinin ilk Çin ziyareti olacak. Bazı Cumhuriyetçilerin Kerry'in seyahatinin "yanlış sinyal verdiğini" iddia etmesine rağmen Beyaz Saray, Çin ile her düzeyde temasta bulunacaklarını ve Çin'le ilişkilerin çatışmaya değil rekabete dayandığını açıkladı. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler