1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD'den Doğu Akdeniz'de İsrail-Kıbrıs işbirliğine destek

ABD'den Doğu Akdeniz'de İsrail-Kıbrıs işbirliğine destek

ABD, Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetleri için Kıbrıs Rum Yönetimi ile İsrail işbirliğinin barış ve işbirliği için daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir fırsat yarattığını açıkladı.

ABD'den Doğu Akdeniz'de İsrail-Kıbrıs işbirliğine destek

Enerji Günlüğü - ABD, Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetleri için Kıbrıs Rum Yönetimi ile İsrail işbirliğinin barış ve işbirliği için daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir fırsat yarattığını açıkladı.

Akdeniz'in doğusundaki doğalgaz arama faaliyetleri ile gündemde olan AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ne ABD'den destek açıklaması yapıldı. ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel, "Doğu Akdeniz'de barışı pekiştirmek ve bölgedeki enerji rezervleri konusundaki Rus nüfuzuna karşı koymak için" İsrail ve Kıbrıs ile işbirliğinin büyük bir fırsat yarattığını ifade etti.

2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji İşbirliği Yasası isimli tasarının Kongre’ye sunulduğu ABD’nin bu çerçevede Kıbrıs'a silah ambargosunu da kaldırması bekleniyor. 

Kıbrıs Cumhuriyeti adına Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmaları yürüten ABD merkezli ExxonMobil şirketi ve Katar devletine bağlı Qatar Petroleum geçen Şubat ayında 10'uncu parselde şu ana kadarki en büyük rezerv keşfi yaptığını açıklamıştı. 

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilan ettiği parsellerden bazıları; Kuzey Kıbrıs'ın TPAO'ya ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler